kwas chlebowy z soku brzozowego z miodem
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
1. Przefiltruj sok brzozowy przez gazę złożoną w 3 warstwach.
2. W małej misce hodujemy drożdże, dodając wodę.
3. Wyciśnij sok z cytryny.
4. Dodaj miód, sok z cytryny do soku brzozowego i wlej wstępnie rozpuszczone drożdże.
5. Wlej kwas chlebowy do odpowiedniego pojemnika, dodaj rodzynki i zamknij pokrywkę.
6. Dajemy kwasowi czas, w którym powinien zamienić się w prawdziwy napój. Aby to zrobić, umieść butelkę w chłodnym miejscu (możesz w piwnicy) na 2-3 dni.
ciesz się orzeźwiającym smakiem i cudownym aromatem kwasu brzozowego z miodem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok brzozowy - 24 kcal/100g