kwas chlebowy z soku brzozowego z miodem

Przygotuj kwas chlebowy z soku brzozowego! Bardzo smaczny napój! Istnieje wiele opcji przygotowania kwasu chlebowego z soku brzozowego. Dziś zwracam uwagę na opcję z miodem. Napój okazuje się bardzo smaczny-spróbuj i przekonaj się o tym!
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
32 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 30 min

1. Przefiltruj sok brzozowy przez gazę złożoną w 3 warstwach.
2. W małej misce hodujemy drożdże, dodając wodę.
3. Wyciśnij sok z cytryny.
4. Dodaj miód, sok z cytryny do soku brzozowego i wlej wstępnie rozpuszczone drożdże.
5. Wlej kwas chlebowy do odpowiedniego pojemnika, dodaj rodzynki i zamknij pokrywkę.
6. Dajemy kwasowi czas, w którym powinien zamienić się w prawdziwy napój. Aby to zrobić, umieść butelkę w chłodnym miejscu (możesz w piwnicy) na 2-3 dni.

ciesz się orzeźwiającym smakiem i cudownym aromatem kwasu brzozowego z miodem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok brzozowy - 24   kcal/100g

Podobne przepisy