pyszna gęsta domowa śmietana

domowa śmietana to bułka z masłem! I bardzo przydatne! Ponieważ mam dzieci, staram się gotować własne produkty mleczne. To jogurty, kefir i śmietana. Takie produkty nie mają w swoim składzie nic szkodliwego dla organizmu, więc można je bezpiecznie podawać nawet bardzo małym dzieciom. Do gotowania zawsze używam wyłącznie domowego mleka. Proponuję przygotować domową śmietanę i spróbować jej naturalnego smaku.
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 3 h 45 min

wlej mleko do plastikowego lub szklanego pojemnika, przykryj serwetką i zawiąż sznurkiem. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni na kwaśność (czas może być potrzebny więcej). Nie mieszaj, nie wstrząsaj!

gdy mleko jest kwaśne, wlej je do durszlaka, uprzednio wyłożonego gazą w 2 warstwach. Pod spodem musisz umieścić głęboką miskę lub patelnię. Pozostaw na półtorej do dwóch godzin, aby płyn był całkowicie szklany.

to, co pozostanie w durszlaku, przenosimy do miski i ubijamy blenderem. Jeśli kwaśna śmietana jest zbyt gęsta, możesz skorygować konsystencję mlekiem, dokładnie ubijając blenderem.

przenieś śmietanę do czystego, suchego słoika, zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki. Po półtorej godzinie można go używać zgodnie z przeznaczeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g

Podobne przepisy