skład / składniki
metoda gotowania
wlej mleko do plastikowego lub szklanego pojemnika, przykryj serwetką i zawiąż sznurkiem. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni na kwaśność (czas może być potrzebny więcej). Nie mieszaj, nie wstrząsaj!
gdy mleko jest kwaśne, wlej je do durszlaka, uprzednio wyłożonego gazą w 2 warstwach. Pod spodem musisz umieścić głęboką miskę lub patelnię. Pozostaw na półtorej do dwóch godzin, aby płyn był całkowicie szklany.
to, co pozostanie w durszlaku, przenosimy do miski i ubijamy blenderem. Jeśli kwaśna śmietana jest zbyt gęsta, możesz skorygować konsystencję mlekiem, dokładnie ubijając blenderem.
przenieś śmietanę do czystego, suchego słoika, zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki. Po półtorej godzinie można go używać zgodnie z przeznaczeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g