namoczone jabłka Antonówka
skład / składniki
60
porcje:
metoda gotowania
1. Dobrze umyj jabłka, seler i słomę.
2. Wymieszaj wodę (0,5 L) ze słodem i gotuj mieszaninę na średnim ogniu przez 15 minut po ugotowaniu.
3. Dodaj sól i cukier do pozostałej wody, zagotuj, gotuj przez 1-2 minuty.
4. Wymieszaj oba płyny.
5. Zalej słomę wrzącą wodą i połóż ją na dnie pojemnika, w którym zmoczysz jabłka (powinna być czysta, a także poparzona wrzącą wodą).
6. Umieść jabłka warstwami w pojemniku, umieść gałęzie selera między każdą warstwą.
7. Napełnij jabłka przygotowaną solanką, dociśnij ładunkiem i przechowuj w chłodnym miejscu.
za półtora miesiąca możesz spróbować przysmaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żyto (całe ziarno) - 334 kcal/100g
- Cała mąka żytnia - 357 kcal/100g
- Średnia mąka żytnia - 350 kcal/100g
- Ciemna mąka żytnia - 327 kcal/100g
- Kasza Żytnia - 354 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g