namoczone jabłka na zimę
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. W trzylitrowym słoiku układamy naprzemiennie warstwy: liście porzeczki, jagody jarzębiny i jabłka.
2. Przygotowujemy syrop, do którego dodajemy cukier i sól do wody i doprowadzamy płyn do wrzenia. Gotuj dosłownie przez kilka minut, w tym czasie przeszkadzając, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły.
3. Przykryj słoik gazą złożoną z kilku warstw i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż rozpocznie się proces fermentacji (3-5 dni).
4. Szczelnie zamykamy słoik pokrywką i umieszczamy w zimnym miejscu na 4 tygodnie (minimalny okres) lub lepiej dłużej. Ale po 4 tygodniach możesz je wypróbować.
przechowuj namoczone jabłka w piwnicy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czerwona jarzębina - 43 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g