namoczone jabłka na zimę

oryginalny przepis na pyszny przysmak-gotuj i zachwycaj bliskich! Uwielbiam namoczone jabłka od dzieciństwa i jakoś próbowałem je ugotować według tego przepisu. Bardzo mi się podobało! Jagody jarzębiny i liście porzeczki nadają jabłkom wyjątkowy smak. Teraz gotuję tylko w ten sposób! Rodzina również doceniła tę ucztę.
KaterinasAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
29 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 33 D 15 min

1. W trzylitrowym słoiku układamy naprzemiennie warstwy: liście porzeczki, jagody jarzębiny i jabłka.
2. Przygotowujemy syrop, do którego dodajemy cukier i sól do wody i doprowadzamy płyn do wrzenia. Gotuj dosłownie przez kilka minut, w tym czasie przeszkadzając, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły.
3. Przykryj słoik gazą złożoną z kilku warstw i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż rozpocznie się proces fermentacji (3-5 dni).
4. Szczelnie zamykamy słoik pokrywką i umieszczamy w zimnym miejscu na 4 tygodnie (minimalny okres) lub lepiej dłużej. Ale po 4 tygodniach możesz je wypróbować.

przechowuj namoczone jabłka w piwnicy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czerwona jarzębina - 43   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy