skład / składniki
metoda gotowania
zacznijmy robić zakwas. Wybierz wygodny pojemnik, na przykład słoik, dodaj cukier (4 łyżki), dodaj suchy kwas chlebowy (3 łyżki), drożdże (0,25 łyżeczki), rodzynki. Napełnij zawartość wodą (2 litry), przykryj i pozostaw do fermentacji. Proces zajmie około 48 godzin.
po 2 dniach spuść wodę. A z grubością pozostałą na dnie kontynuujemy pracę. Dodaj do niego cukier (2 łyżki) i suchy kwas chlebowy (2 łyżki), ponownie napełnij wodą (2 litry) i pozostaw zgodnie z tym samym schematem na 48 godzin.
trzeci, ostatni etap - ponownie spuść wodę, dodaj cukier (5 łyżek), suchy kwas chlebowy (2 łyżki), a także drożdże (0,25 łyżeczki) i cykorię. Napełnij wodą (3 litry), pozostaw w ciepłym miejscu do ponownej fermentacji. Po trzech dniach gotowy kwas chlebowy jest filtrowany i butelkowany. Nie zapominaj, że musisz zostawić miejsce na nagromadzony gaz, więc nie wlewaj butelek do góry.
pij kwas chlebowy z cykorią, otrzymuj witaminowy zastrzyk wigoru i bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Cykoria - 21 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Suchy kwas chlebowy - 20 kcal/100g