kwas chlebowy z suchego kwasu chlebowego i cykorii

Przygotuj zdrowy napój, który doskonale gasi pragnienie! Kto nie lubi wypić filiżanki zimnego kwasu chlebowego w upalny letni dzień? To prawdziwa rozkosz! Czy próbowałeś kwasu z cykorii? Jest źródłem witamin, pierwiastków śladowych, pożytecznych bakterii niezbędnych do funkcjonowania układu pokarmowego. Przepis jest prosty, a sam napój przyniesie tylko pozytywne emocje.
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
14 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 20 min

zacznijmy robić zakwas. Wybierz wygodny pojemnik, na przykład słoik, dodaj cukier (4 łyżki), dodaj suchy kwas chlebowy (3 łyżki), drożdże (0,25 łyżeczki), rodzynki. Napełnij zawartość wodą (2 litry), przykryj i pozostaw do fermentacji. Proces zajmie około 48 godzin.

po 2 dniach spuść wodę. A z grubością pozostałą na dnie kontynuujemy pracę. Dodaj do niego cukier (2 łyżki) i suchy kwas chlebowy (2 łyżki), ponownie napełnij wodą (2 litry) i pozostaw zgodnie z tym samym schematem na 48 godzin.

trzeci, ostatni etap - ponownie spuść wodę, dodaj cukier (5 łyżek), suchy kwas chlebowy (2 łyżki), a także drożdże (0,25 łyżeczki) i cykorię. Napełnij wodą (3 litry), pozostaw w ciepłym miejscu do ponownej fermentacji. Po trzech dniach gotowy kwas chlebowy jest filtrowany i butelkowany. Nie zapominaj, że musisz zostawić miejsce na nagromadzony gaz, więc nie wlewaj butelek do góry.

pij kwas chlebowy z cykorią, otrzymuj witaminowy zastrzyk wigoru i bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Cykoria - 21   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Suchy kwas chlebowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy