namoczone jabłka z mąką żytnią

namoczone jabłka to pyszny zimowy dodatek i aromatyczna przekąska! . Jest to prosty i niedrogi przepis dla każdego, a także jest niezwykły i bardzo smaczny. Wszyscy są już przyzwyczajeni do marynowanych ogórków i kiszonej kapusty, a namoczone jabłka nie są tak popularnym daniem, chociaż należą do tradycyjnej kuchni. Tak więc przepis na zdrowe i pachnące przygotowanie na zimę z mojej książki kucharskiej.
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
31 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

Czas gotowania: 52 D 30 min

jabłka muszą wybrać twarde odmiany, najlepiej późne, a ich rozmiar powinien być mały, ponieważ będziemy je gotować w słoiku i muszą czołgać się przez szyję. Jabłka powinny być nienaruszone i nie przejrzałe.

przygotowane jabłka należy umyć i wytrzeć do sucha czystym ręcznikiem.
umyj i poparz słoik, tak samo jak plastikową pokrywkę.
umyj i osusz Arkusze mięty i porzeczki. Jeśli lubisz inne pachnące liście/zioła, możesz użyć ich zamiast lub razem z sugerowanymi.
jabłka szczelnie włożyć do słoika, ułożyć liście na wierzchu.
wymieszaj sól, mąkę żytnią i cukier, rozcieńcz wodą i zalej jabłka powstałym roztworem. Zachowaj resztę roztworu (w lodówce).
umieść jabłka fermentować w ciepłym miejscu. Zajmie to od 3 do 7 dni. Solanka pęcznieje i zmienia kolor (mętnieje), a jabłka wchłoną część płynu. Nadszedł więc czas, aby dodać do słoika przechowywaną solankę.
usuń jabłka do piwnicy, aby zakończyć fermentację i przechowywanie. Jabłka będą potrzebować jeszcze kilku miesięcy (co najmniej półtora), aż będą gotowe.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy