skład / składniki
metoda gotowania
jabłka muszą wybrać twarde odmiany, najlepiej późne, a ich rozmiar powinien być mały, ponieważ będziemy je gotować w słoiku i muszą czołgać się przez szyję. Jabłka powinny być nienaruszone i nie przejrzałe.
przygotowane jabłka należy umyć i wytrzeć do sucha czystym ręcznikiem.
umyj i poparz słoik, tak samo jak plastikową pokrywkę.
umyj i osusz Arkusze mięty i porzeczki. Jeśli lubisz inne pachnące liście/zioła, możesz użyć ich zamiast lub razem z sugerowanymi.
jabłka szczelnie włożyć do słoika, ułożyć liście na wierzchu.
wymieszaj sól, mąkę żytnią i cukier, rozcieńcz wodą i zalej jabłka powstałym roztworem. Zachowaj resztę roztworu (w lodówce).
umieść jabłka fermentować w ciepłym miejscu. Zajmie to od 3 do 7 dni. Solanka pęcznieje i zmienia kolor (mętnieje), a jabłka wchłoną część płynu. Nadszedł więc czas, aby dodać do słoika przechowywaną solankę.
usuń jabłka do piwnicy, aby zakończyć fermentację i przechowywanie. Jabłka będą potrzebować jeszcze kilku miesięcy (co najmniej półtora), aż będą gotowe.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g