kwas chlebowy z suchego kwasu chlebowego
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
1. Suchy kwas chlebowy zalać wrzącą wodą (2 litry).
2. Przechowywać przez 3-3, 5 godziny.
3. Przecedzić przez gazę złożoną w kilku warstwach lub przez bardzo drobne sito.
4. Dodaj przegotowaną wodę.
5. Drożdże zalać ciepłą wodą (100 ml), lekko mieszając, rozpuścić.
6. Wlej przygotowane drożdże do kwasu chlebowego.
7. Opłucz rodzynki i zalej je gorącą wodą, odstaw na krótki czas.
8. Dodaj cukier i przygotowane rodzynki do kwasu chlebowego.
9. Taki kwas jest podawany przez 3-4 dni.
10. Wlej gotowy kwas chlebowy do butelki i szczelnie zamknij pokrywkę, co zwiększy tworzenie się gazu.
11. Ochłodzić.
kwas jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suchy kwas chlebowy - 20 kcal/100g