kwas chlebowy z suchego kwasu chlebowego

Chcesz się dowiedzieć jak zrobić naturalny napój? Spróbuj! . Wraz z nadejściem lata lodówka jest pełna różnych napojów, soków i kompotów. Ale kwas najlepiej gasi pragnienie! Co więcej, gotowanie jest bardzo proste. Moi domownicy piją go z przyjemnością, a okroshka na nim jest po prostu pyszna!
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
16 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 4 h 25 min

1. Suchy kwas chlebowy zalać wrzącą wodą (2 litry).
2. Przechowywać przez 3-3, 5 godziny.
3. Przecedzić przez gazę złożoną w kilku warstwach lub przez bardzo drobne sito.
4. Dodaj przegotowaną wodę.
5. Drożdże zalać ciepłą wodą (100 ml), lekko mieszając, rozpuścić.
6. Wlej przygotowane drożdże do kwasu chlebowego.
7. Opłucz rodzynki i zalej je gorącą wodą, odstaw na krótki czas.
8. Dodaj cukier i przygotowane rodzynki do kwasu chlebowego.
9. Taki kwas jest podawany przez 3-4 dni.
10. Wlej gotowy kwas chlebowy do butelki i szczelnie zamknij pokrywkę, co zwiększy tworzenie się gazu.
11. Ochłodzić.

kwas jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suchy kwas chlebowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy