kwas chlebowy z soku brzozowego bez drożdży

Przygotuj orzeźwiający i niezwykły napój gaszący pragnienie! Ten napój jest przygotowywany z soku brzozowego i nazywa się kwasem)) cóż, bardzo orzeźwiający! Pamiętaj, aby ugotować-taki napój jest bardzo smaczny. Przygotowujemy go każdej wiosny i bardzo kochamy całą rodzinę. Nawet dzieci piją) a jeśli zaopatrzysz się w sok brzozowy na przyszłość, możesz ugotować pyszny kwas brzozowy w letnim upale, kiedy będzie to bardzo przydatne!
Sarka @Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
43 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 40 min

na początek sok brzozowy należy oczyścić z różnych muszek, które mogły dostać się podczas zbierania soku. Aby to zrobić, wyłóż sitko gazą w 2-3 warstwach i odcedź sok.

rodzynki wkładamy do głębokiej miski i napełniamy zimną wodą. Odstawiamy na pół godziny, aby rodzynki puchły.

wlej sok brzozowy do czystego i suchego pojemnika, dodaj cukier i spuchnięte rodzynki. Pozwól cukrowi całkowicie się rozpuścić i przykrywając pojemnik pokrywką, pozostaw na kilka dni do fermentacji.

ponownie filtrujemy gotowy kwas chlebowy, tak jak robiliśmy to z sokiem brzozowym.

pij dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sok brzozowy - 24   kcal/100g

Podobne przepisy