kwas chlebowy z soku brzozowego bez drożdży
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
na początek sok brzozowy należy oczyścić z różnych muszek, które mogły dostać się podczas zbierania soku. Aby to zrobić, wyłóż sitko gazą w 2-3 warstwach i odcedź sok.
rodzynki wkładamy do głębokiej miski i napełniamy zimną wodą. Odstawiamy na pół godziny, aby rodzynki puchły.
wlej sok brzozowy do czystego i suchego pojemnika, dodaj cukier i spuchnięte rodzynki. Pozwól cukrowi całkowicie się rozpuścić i przykrywając pojemnik pokrywką, pozostaw na kilka dni do fermentacji.
ponownie filtrujemy gotowy kwas chlebowy, tak jak robiliśmy to z sokiem brzozowym.
pij dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sok brzozowy - 24 kcal/100g