kiszone pomidory z papryką

Gdzie umieścić duże zbiory? Oczywiście fermentować! Jaki świąteczny stół jest kompletny bez pomidora? Przepis jest bardzo prosty, nawet początkująca gospodyni z łatwością sobie z tym poradzi. Jak miło zadowolić domowe preparaty w mroźne zimowe dni.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
14 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Myjemy i sortujemy pomidory, układamy dojrzałe i jeszcze nie dojrzałe w różnych słoikach.

2. Dobrze umyj liście chrzanu. Obieramy paprykę z łodygi i nasion. Pokrój wzdłuż na paski. Obierz czosnek, jeśli plasterki są duże, pokrój je na pół.

3. W umytych słoikach na dnie kładziemy liście chrzanu, paprykę i ząbki czosnku oraz liść laurowy. Następnie rozłóż pomidory.

4. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól i wlewamy do góry słoika. Luźno przykryj pokrywką i pozostaw w cieple na 5 dni do fermentacji.

następnie usuwamy pomidory na zimę, na balkonie lub w piwnicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy