kiszone pomidory z papryką
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy i sortujemy pomidory, układamy dojrzałe i jeszcze nie dojrzałe w różnych słoikach.
2. Dobrze umyj liście chrzanu. Obieramy paprykę z łodygi i nasion. Pokrój wzdłuż na paski. Obierz czosnek, jeśli plasterki są duże, pokrój je na pół.
3. W umytych słoikach na dnie kładziemy liście chrzanu, paprykę i ząbki czosnku oraz liść laurowy. Następnie rozłóż pomidory.
4. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól i wlewamy do góry słoika. Luźno przykryj pokrywką i pozostaw w cieple na 5 dni do fermentacji.
następnie usuwamy pomidory na zimę, na balkonie lub w piwnicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g