kiszone pomidory z chrzanem
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy, a następnie sortujemy wszystkie pomidory według dojrzałości.
2. Obierz korzeń chrzanu. Obierz czosnek, jeśli plasterki są duże-pokrój je na pół.
dobrze spłucz zielenie ciepłą wodą.
3. Myjemy słoik czystą gąbką i sodą.
4. Rozłóż warzywa na dnie słoika, pokrój korzeń chrzanu i czosnek.
5. Na środku kładziemy pomidory i zamykamy na wierzchu parasolami koperkowymi i liśćmi
porzeczki i ząbki czosnku.
6. Do solanki bierzemy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej sól.
napełnij słoiki do samej góry, aby pomidory były pokryte solanką.
zostawiamy ciepło w kuchni na tydzień. Nie zamykamy szczelnie pokrywkami.
7. Następnie wyjmujemy słoiki do przechowywania w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g