kiszone pomidory z chrzanem

Prosty, szybki i wygodny przepis na stary sposób! Kiszone pomidory to jedna z najstarszych i najbardziej sprawdzonych metod, które nie wymagają konserwacji. Możesz eksperymentować z przepisem, dodając liście dębu, wiśni. Kto lubi ostrzej, możesz dodać ostrą paprykę i nasiona gorczycy.
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
13 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 1 h 30 min

1. Myjemy, a następnie sortujemy wszystkie pomidory według dojrzałości.

2. Obierz korzeń chrzanu. Obierz czosnek, jeśli plasterki są duże-pokrój je na pół.
dobrze spłucz zielenie ciepłą wodą.

3. Myjemy słoik czystą gąbką i sodą.

4. Rozłóż warzywa na dnie słoika, pokrój korzeń chrzanu i czosnek.

5. Na środku kładziemy pomidory i zamykamy na wierzchu parasolami koperkowymi i liśćmi
porzeczki i ząbki czosnku.

6. Do solanki bierzemy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej sól.
napełnij słoiki do samej góry, aby pomidory były pokryte solanką.
zostawiamy ciepło w kuchni na tydzień. Nie zamykamy szczelnie pokrywkami.

7. Następnie wyjmujemy słoiki do przechowywania w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy