skład / składniki
metoda gotowania
1. Posiekaj białą kapustę tak cienko, jak to możliwe, aby kawałki nie były szorstkie.
2. Obierz marchewki, opłucz i zetrzyj na grubej tarce.
3. W szerokiej misce wymieszaj marchewki z kapustą, zmiażdż rękami, aby kapusta wypuściła sok.
4. Dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy, ułóż kapustę w trzylitrowych słoikach.
5. Zagotuj wodę, dodaj sól. Gdy solanka ostygnie, napełnij ją kapustą, przykryj słoiki pokrywkami o mniejszej średnicy, Ustaw ucisk. Mam małe, wąskie słoiki wypełnione wodą.
6. Po dniu wykonaj kilka nakłuć rączką drewnianej łyżki lub szpatułki, aby uwolnić dwutlenek węgla.
7. Po 3 dniach odcedź solankę z kapusty. Staraj się wycisnąć kapustę do maksimum, jeśli to możliwe.
8. Dodaj miód do wyciśniętej solanki,wymieszaj i ponownie wlej kapustę.
przechowuj słoiki z kapustą na zimno.
Chrupnij na zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g