kapusta w słoiku kiszona na zimę chrupiąca

przeczytaj sekret robienia chrupiącej sałatki na zimę! Wiele osób uwielbia kiszoną kapustę, ale nie każdy wie, jak ją ugotować, aby była chrupiąca. Mam przepis, który sprawia, że jarmuż jest tak orzeźwiający i chrupiący, że po prostu nie można się oderwać!
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
22 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 1 h 15 min

1. Posiekaj białą kapustę tak cienko, jak to możliwe, aby kawałki nie były szorstkie.

2. Obierz marchewki, opłucz i zetrzyj na grubej tarce.

3. W szerokiej misce wymieszaj marchewki z kapustą, zmiażdż rękami, aby kapusta wypuściła sok.

4. Dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy, ułóż kapustę w trzylitrowych słoikach.

5. Zagotuj wodę, dodaj sól. Gdy solanka ostygnie, napełnij ją kapustą, przykryj słoiki pokrywkami o mniejszej średnicy, Ustaw ucisk. Mam małe, wąskie słoiki wypełnione wodą.

6. Po dniu wykonaj kilka nakłuć rączką drewnianej łyżki lub szpatułki, aby uwolnić dwutlenek węgla.

7. Po 3 dniach odcedź solankę z kapusty. Staraj się wycisnąć kapustę do maksimum, jeśli to możliwe.

8. Dodaj miód do wyciśniętej solanki,wymieszaj i ponownie wlej kapustę.

przechowuj słoiki z kapustą na zimno.

Chrupnij na zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy