kwas chlebowy z soku brzozowego z rodzynkami z brązowym cukrem i chlebem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
opiekamy kromki chleba żytniego w piekarniku. Przefiltruj sok brzozowy przez gazę złożoną W 4-5 warstwach. Jest to konieczne, aby oczyścić go z wszelkich śmieci i muszek.
wlej sok do pojemnika, w którym nalegamy na napój, dodaj tosty, brązowy cukier i wstępnie umyte rodzynki. Przykryj czystą gazą złożoną z kilku warstw lub innej serwetki.
pozostaw kwas chlebowy do fermentacji w ciepłym miejscu na 3 dni. Jedyną kwestią do rozważenia jest to, że pojemnik nie powinien być napełniany po brzegi, ponieważ płyn będzie fermentował i unosił się.
po określonym czasie przefiltruj napój przez drobne sito i wyślij do lodówki.
taki kwas należy spożywać na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb pszenny 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sok brzozowy - 24 kcal/100g