kwas chlebowy z soku brzozowego z rodzynkami z brązowym cukrem i chlebem

rozkoszuj się rodziną w upalny letni dzień chłodnym napojem! Cóż, naprawdę radzę zrobić kwas chlebowy z chleba żytniego i soku brzozowego-jest po prostu niezbędny latem. Najważniejsze jest, aby zaopatrzyć się w sok brzozowy na czas. Przygotowanie kwasu chlebowego jest bardzo proste i lepiej od razu zrobić więcej, ponieważ napój bardzo szybko się kończy!
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 15 g
64 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 30 min

opiekamy kromki chleba żytniego w piekarniku. Przefiltruj sok brzozowy przez gazę złożoną W 4-5 warstwach. Jest to konieczne, aby oczyścić go z wszelkich śmieci i muszek.

wlej sok do pojemnika, w którym nalegamy na napój, dodaj tosty, brązowy cukier i wstępnie umyte rodzynki. Przykryj czystą gazą złożoną z kilku warstw lub innej serwetki.

pozostaw kwas chlebowy do fermentacji w ciepłym miejscu na 3 dni. Jedyną kwestią do rozważenia jest to, że pojemnik nie powinien być napełniany po brzegi, ponieważ płyn będzie fermentował i unosił się.

po określonym czasie przefiltruj napój przez drobne sito i wyślij do lodówki.

taki kwas należy spożywać na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb pszenny 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sok brzozowy - 24   kcal/100g

Podobne przepisy