zielona kapusta na zimę

Chcesz zimą ugotować pyszną kapuśniak? To całkiem realne! Jeśli nadal wyrzucasz górne liście kapusty, moja rada dla Ciebie: przygotuj kiszoną zieloną kapuśniak! To jest coś, bez czego pyszna kapuśniak nie wyjdzie zimą)
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 45 min

przygotuj liście kapusty (są to dokładnie te liście,które pokrywają główkę kapusty, górne. Nie powinny być zepsute): myjemy, wycinamy miejsce, w którym znajdują się najgrubsze żyły. Po przygotowaniu wszystkich liści posiekaj je nożem lub posiekaj za pomocą robota kuchennego. Stosuje się również luźne główki kapusty, siekamy je w taki sam sposób, jak liście kapusty.

obierz marchewki, dokładnie umyj, zetrzyj na grubej tarce. Rozłóż kapustę i marchewkę w dużej plastikowej misce, wlej sól (nie możesz użyć soli jodowanej, w rezultacie kapusta stanie się bardzo miękka), wymieszaj.

przenieś kapuśniak do emaliowanego pojemnika, przykryj pokrywką mniejszą niż średnica pojemnika, Ustaw ładunek (kapusta wypuści sok pod ładunkiem) i pozostaw w ciepłym miejscu na 48 godzin. W procesie kiszenia ugniatamy kapustę rękami kilka razy dziennie, rano i wieczorem (lub przekłuwamy drewnianym patyczkiem).

po określonym czasie kapuśniak jest gotowy. Muszą być przechowywane, rozłożone w słoikach, w lodówce.

Tak, wszystko jest bardzo proste, a co najważniejsze smaczne i zdrowe!

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy