kiszone pomidory z musztardą i goździkami
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
1. Dobrze umyj pomidory w ciepłej wodzie.
2. Przekłuwamy każdą rzecz widelcem, aby pomidory szybciej się zakwasiły.
3. Puszkę myjemy bardzo dobrze sodą i czystą gąbką. Rozłóż pomidory i przyprawy warstwami.
4. Przygotuj solankę z wody, miodu i soli. Dodaj połowę porcji musztardy. Wlać do słoików z pomidorami do szyi. Na wierzch wlej pozostały proszek musztardowy. Przykryj gazą.
5. Pozostaw pomidory do fermentacji w ciepłym miejscu na tydzień. Następnie usuwamy przedmiot w zimne miejsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g