kiszone pomidory z musztardą i goździkami

jasne, pyszne pomidory w energicznej solance! W dawnych czasach pomidory były fermentowane w dużych beczkach, aby wystarczyły na całą zimę. Teraz oczywiście mamy mieszkańców miast, nie ma takiej możliwości. Ale mój sąsiad nauczył mnie tego przepisu. Pomidory są pachnące i ostre. Ilość pieprzu można dostosować do własnych upodobań.
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 1 h 20 min

1. Dobrze umyj pomidory w ciepłej wodzie.

2. Przekłuwamy każdą rzecz widelcem, aby pomidory szybciej się zakwasiły.

3. Puszkę myjemy bardzo dobrze sodą i czystą gąbką. Rozłóż pomidory i przyprawy warstwami.

4. Przygotuj solankę z wody, miodu i soli. Dodaj połowę porcji musztardy. Wlać do słoików z pomidorami do szyi. Na wierzch wlej pozostały proszek musztardowy. Przykryj gazą.

5. Pozostaw pomidory do fermentacji w ciepłym miejscu na tydzień. Następnie usuwamy przedmiot w zimne miejsce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy