kiszone pomidory z ziołami

Spróbuj zrobić pyszne pomidory! Kiszone pomidory są znacznie zdrowsze niż marynowane, ponieważ w preparacie nie ma octu. Takie pomidory doskonale uzupełnią przystawkę i pomogą gospodyni więcej niż raz. Słoiki z kiszonymi pomidorami przechowuję w piwnicy, ale oczywiście można je przechowywać w lodówce.
olma7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
19 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 D 40 min

1. Wybierz pomidory, powinny być dojrzałe, ale nie miękkie.

2. Przygotowane pomidory myjemy, suszymy.

3. W miejscu, w którym przymocowano łodygę, wycinamy małe zagłębienie.

4. Obierz czosnek, pokrój w cienkie paski.

5. Seler, pietruszkę i koperek, grubo posiekaj nożem.

6. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Następnie wlej sól i cukier do wrzącej wody, wymieszaj.

7. W czystym, przygotowanym trzylitrowym słoiku rozprowadzamy trochę czosnku i posiekanych ziół (seler, pietruszka, koperek), następnie kładziemy pomidory nacięciami do góry, układamy zioła i układamy nową warstwę pomidorów. W ten sposób napełniamy słoiki do góry i napełniamy wrzącą solanką.

8. Włóż słoik do miski i przykryj spodkiem, pozostaw w tej pozycji na 3 dni, po czym przykryj słoik nylonową pokrywką i przenieś do lodówki. Wytrzymujemy kolejny dzień.

kiszone pomidory są gotowe!

bardzo smaczne i zdrowe danie, spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy