skład / składniki
metoda gotowania
1. Wybierz pomidory, powinny być dojrzałe, ale nie miękkie.
2. Przygotowane pomidory myjemy, suszymy.
3. W miejscu, w którym przymocowano łodygę, wycinamy małe zagłębienie.
4. Obierz czosnek, pokrój w cienkie paski.
5. Seler, pietruszkę i koperek, grubo posiekaj nożem.
6. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Następnie wlej sól i cukier do wrzącej wody, wymieszaj.
7. W czystym, przygotowanym trzylitrowym słoiku rozprowadzamy trochę czosnku i posiekanych ziół (seler, pietruszka, koperek), następnie kładziemy pomidory nacięciami do góry, układamy zioła i układamy nową warstwę pomidorów. W ten sposób napełniamy słoiki do góry i napełniamy wrzącą solanką.
8. Włóż słoik do miski i przykryj spodkiem, pozostaw w tej pozycji na 3 dni, po czym przykryj słoik nylonową pokrywką i przenieś do lodówki. Wytrzymujemy kolejny dzień.
kiszone pomidory są gotowe!
bardzo smaczne i zdrowe danie, spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g