skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz marchewki, umyj, posiekaj blenderem.
2. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy. Ostra papryka jest również oczyszczona z nasion. Zmiel paprykę w taki sam sposób jak marchewkę.
3. Obierz czosnek z łuski, przepuść przez prasę.
4. Koperek i pietruszkę, drobno posiekaj ostrym nożem.
5. Moje zielone pomidory, na każdym pomidorze wykonujemy głębokie nacięcia krzyż na krzyż. Jeśli chodzi o pomidory, powinny być elastyczne i gęste, mniej więcej tego samego rozmiaru.
6. Zmiażdżoną paprykę, czosnek i marchewkę mieszamy i nadziewamy mieszanką pomidorów (działamy bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić zamierzonego "projektu").
7. Rozłóż pomidory na przestronnej patelni, dodaj liść laurowy.
8. Wlej gorącą wodę do osobnego pojemnika, wlej sól i cukier, wymieszaj. Zalej pomidory powstałą solanką.
9. Przykryj patelnię pokrywką o mniejszej średnicy i ustaw ucisk. Pozostaw w tej pozycji na 3 dni, po czym ostrożnie przenieś pomidory do słoików i napełnij solanką z patelni. Zamykamy słoiki gęstymi nylonowymi pokrywkami i przenosimy do piwnicy w celu przechowywania.
teraz przy każdej okazji masz pikantną przekąskę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g