skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy pomidory, usuwamy łodygi, myjemy. Duże owoce przecinamy na pół, małe można solić w całości.
2. Koperek umyć, czosnek obrać.
3. Przygotowane pomidory układamy w czystym słoiku (wstępnie myję Pojemnik sodą oczyszczoną), ale niezbyt gęsto, dodajemy koperek, ziarna pieprzu, całe ząbki czosnku, wlewamy sól.
4. Napełnij słoik pomidorami zimną przegotowaną wodą, aby nie sięgał krawędzi około 1 cm, zamknij słoik nylonową pokrywką i lekko wstrząśnij, aby kryształy soli szybko się rozpuściły.
5. Pozostaw słoik w ciepłym miejscu na 4-5 dni, podstawiając pod nim głęboką miskę (gdy rozpocznie się proces fermentacji, solanka może wypłynąć).
przechowuj takie pomidory w ciemnym, chłodnym miejscu, piwnica jest idealna.
Poczęstuj się, okazało się bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g