kiszone zielone pomidory na zimę w słoikach

pikantne pomidory zaskoczą cię swoim smakiem! Kiszone zielone pomidory to przysmak, który uwielbiam od dzieciństwa. Babcia co roku zbierała takie pomidory, ich smak pokochałem na zawsze! Przepis mamy, oryginał babci niestety nie został zachowany. Podana ilość składników tylko na jeden litrowy słoik, spodoba ci się - możesz zrobić więcej.
sigaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 D 30 min

1. Przygotowujemy pomidory, usuwamy łodygi, myjemy. Duże owoce przecinamy na pół, małe można solić w całości.

2. Koperek umyć, czosnek obrać.

3. Przygotowane pomidory układamy w czystym słoiku (wstępnie myję Pojemnik sodą oczyszczoną), ale niezbyt gęsto, dodajemy koperek, ziarna pieprzu, całe ząbki czosnku, wlewamy sól.

4. Napełnij słoik pomidorami zimną przegotowaną wodą, aby nie sięgał krawędzi około 1 cm, zamknij słoik nylonową pokrywką i lekko wstrząśnij, aby kryształy soli szybko się rozpuściły.

5. Pozostaw słoik w ciepłym miejscu na 4-5 dni, podstawiając pod nim głęboką miskę (gdy rozpocznie się proces fermentacji, solanka może wypłynąć).

przechowuj takie pomidory w ciemnym, chłodnym miejscu, piwnica jest idealna.

Poczęstuj się, okazało się bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy