kiszone zielone pomidory z czosnkiem i ziołami na zimę
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
więc zabieramy się do pracy:
- pomidory (powinny być dość sprężyste i gęste) myjemy, wycinamy łodygę, wykonujemy głębokie nacięcie w kształcie krzyża na powierzchni każdego owocu;
- koperek, drobno posiekaj nożem;
- obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę;
- łączymy koperek z czosnkiem, mieszamy;
- za pomocą tępej strony noża ostrożnie nadziewamy pomidory i wkładamy je do czystego dwulitrowego słoika;
- wlej zimną przegotowaną wodę do rondla, wymieszaj;
- napełnij słoik pomidorami solanką, przykryj pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni, po czym szczelnie zamknij nylonową pokrywką i przenieś do piwnicy do przechowywania.
smacznych przygotowań i wielu ciepłych rodzinnych wieczorów)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g