kapusta z czosnkiem w gorącej solance

soczysty i chrupiący jarmuż! Spróbuj, nie pożałujesz! Kapusta z czosnkiem zalana gorącą solanką gotuje się wielokrotnie szybciej w porównaniu z innymi metodami gotowania. Taka kapusta może być podawana nie tylko jako sałatka, ale może być używana do robienia ciast, gulaszów, zapiekanek i pierwszych dań.
dino4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
33 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

przystępujemy do gotowania, a do tego:

- kapustę rozdrobnić cienko;

- obieramy marchewki, myjemy, trzy na grubej tarce;

- obierz czosnek, pokrój na małe kawałki;

- wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj;

- wlej cukier i sól do wrzącej wody, mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą, a następnie wlej ocet;

- ponownie wyślij patelnię do ognia, dodaj liść laurowy i zagotuj solankę;

- w jednej misce połącz kapustę, marchewkę i czosnek, zalej gorącą solanką, pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.

po określonym czasie kapusta jest gotowa i można ją spróbować.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal / 100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy