kapusta z czosnkiem w gorącej solance
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
przystępujemy do gotowania, a do tego:
- kapustę rozdrobnić cienko;
- obieramy marchewki, myjemy, trzy na grubej tarce;
- obierz czosnek, pokrój na małe kawałki;
- wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj;
- wlej cukier i sól do wrzącej wody, mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą, a następnie wlej ocet;
- ponownie wyślij patelnię do ognia, dodaj liść laurowy i zagotuj solankę;
- w jednej misce połącz kapustę, marchewkę i czosnek, zalej gorącą solanką, pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
po określonym czasie kapusta jest gotowa i można ją spróbować.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal / 100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g