skład / składniki
metoda gotowania
do kiszenia nadają się tylko młode pędy czosnku, które pojawiają się późną wiosną lub wczesnym latem. Później łodygi stają się twardsze i bardziej żylaste, tracą swoje walory użytkowe i smakowe.
po zebraniu młodych strzał czosnkowych konieczne jest usunięcie wierzchołków pędów, w których powstają nasiona - są szorstkie i nie jadalne.
następnie dobrze spłucz strzałki pod bieżącą wodą z kurzu i brudu. Lekko wysuszyć na ręczniku papierowym lub rozłożyć na dużej desce.
w czasie, gdy pędy wysychają, przygotuj solankę do kiszenia. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do rondla, zagotuj, zdejmij patelnię z ognia i dodaj sól do gorącej wody. Dobrze mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści. Pozostaw solankę do ostygnięcia.
dobrze spłucz słoik pod bieżącą wodą i spłucz wrzącą wodą. Sterylizacja pojemnika nie jest konieczna.
umieść przyprawy - pieprz, liść laurowy, kolendrę i musztardę na dnie czystego słoika. Umyj paprykę, obierz nasiona, a także włóż do słoika. Dodaj gałązkę suchego kopru.
następnie ostrożnie włóż strzały czosnku do słoika, składając pędy spiralnie na obwodzie słoika. Staraj się układać strzały tak mocno, jak to możliwe, ale ich nie łamać.
gdy strzałki wypełnią cały słoik, wlej do niego schłodzoną solankę. Powinien zerwać wszystkie zielone pędy.
liście winogron oparz wrzącą wodą i umieść słoiki ze strzałkami czosnku na wierzchu. Liście winogron można zastąpić liśćmi dębu lub czarnej porzeczki.
przykryj słoik pokrywką, ale nie zamykaj. W ten sposób wydostanie się dwutlenek węgla, który powstaje podczas procesu fermentacji.
ponieważ podczas kiszenia woda może nieco wylać się ze słoika, lepiej umieścić ją w misce lub głębokim talerzu.
umieść słoik ze strzałkami czosnku w ciepłym miejscu bez bezpośrednich promieni słonecznych na proces fermentacji przez 3-5 dni. Po 3 dniach sprawdź smak i, w zależności od wyniku, pozostaw do fermentacji lub natychmiast zjedz. Gdy smak kiszonych strzał czosnkowych będzie zadowalający, przenieś słoik do lodówki w celu późniejszego przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g