marynowana pikantna kapusta w słoiku z octem i cukrem

Szybki sposób na zrobienie ulubionej Rosyjskiej przekąski! Pikantna marynowana kapusta w słoiku z octem i cukrem wspaniała przystawka i dodatek do dań mięsnych i warzywnych. Marynuje się tylko jeden dzień!
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
51 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

dla tego, jak zwykle, posiekaj głowę białej kapusty, dodaj do niej startą marchewkę na grubej tarce i aby kapusta była pikantna, dodaj czarny pieprz, ziele angielskie, nasiona kolendry i kilka gałązek goździków. Wszystko to dobrze mieszam rękami, lekko ściskając i miażdżąc. Napełniam trzy litrowy słoik kapustą i napełniam wrzącą specjalną marynatą solankową, która pomaga kapuście szybko fermentować. Oto stosunek i skład składników solanki: 1 litr. woda, 1 szklanka cukru, 2 łyżki.łyżki soli, 1 szklanka octu (9%) i liść laurowy. Zagotuj wodę z solą i cukrem, delikatnie wlej ocet (jest silny syk, ale szybko mija), zagotuj i wlej do kapusty. Do 3-litrowego słoika potrzebujesz 1,5 litra solanki, tj. określona ilość w przepisie trafi do jednego słoika. Tak więc kapusta stoi dzień w temperaturze pokojowej, a drugiego dnia jest już gotowa. Następnie wkładam go do lodówki. Można chrupać i cieszyć się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy