skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dla tego, jak zwykle, posiekaj głowę białej kapusty, dodaj do niej startą marchewkę na grubej tarce i aby kapusta była pikantna, dodaj czarny pieprz, ziele angielskie, nasiona kolendry i kilka gałązek goździków. Wszystko to dobrze mieszam rękami, lekko ściskając i miażdżąc. Napełniam trzy litrowy słoik kapustą i napełniam wrzącą specjalną marynatą solankową, która pomaga kapuście szybko fermentować. Oto stosunek i skład składników solanki: 1 litr. woda, 1 szklanka cukru, 2 łyżki.łyżki soli, 1 szklanka octu (9%) i liść laurowy. Zagotuj wodę z solą i cukrem, delikatnie wlej ocet (jest silny syk, ale szybko mija), zagotuj i wlej do kapusty. Do 3-litrowego słoika potrzebujesz 1,5 litra solanki, tj. określona ilość w przepisie trafi do jednego słoika. Tak więc kapusta stoi dzień w temperaturze pokojowej, a drugiego dnia jest już gotowa. Następnie wkładam go do lodówki. Można chrupać i cieszyć się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g