kiszona kapusta bez octu w słoiku na zimę w solance
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw zagotuj wodę i pozostaw do ostygnięcia.
dodaj cukier, sól do wody, wymieszaj.
posiekaj kapustę. Zetrzyj marchewki. Wymieszaj wszystko.
włóż część masy kapusty do słoika, ubij.
i tak dalej, aż słoik wypełni się po brzegi.
teraz napełnij solanką i zamknij pokrywkę.
umieść słoik w misce, aby solanka wypłynęła podczas fermentacji. Pozostaw wszystkie trzy dni w mieszkaniu w normalnej temperaturze.
po upływie trzech dni otwórz słoik, przebij kiszoną kapustę drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. I zostaw godziny na 6. Wyjdzie z niej gorycz.
najlepiej w tym czasie przenieść kapustę na balkon.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g