skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do solenia papryki tsitzak przygotuj owoce papryki tej odmiany-zwykle są żółtawo-zielone. Będziesz także potrzebował przyzwoitej ilości koperku i czosnku, a także soli i wody do solanki. Okazuje się, że jest to bardzo aromatyczny i apetyczny produkt, którego naprawdę chcę spróbować tylko po otwarciu słoika! Ale-nie było! Jego ostrość szybko cię zatrzyma, więc puste miejsce dla miłośników ostrych!
Krok 2:
Świeżo zebrana papryka nie jest natychmiast solona-pozwól jej położyć się, aby owoce uschły, stały się miękkie. Opłucz paprykę pod bieżącą wodą, osusz ściereczką kuchenną.
Krok 3:
Przygotuj solankę: w wodzie rozpuść grubą sól. Wziąłem gorącą wodę, aby proces przebiegał szybciej.
Krok 4:
W odpowiednim pojemniku ułóż warstwę posiekanego świeżego koperku i posiekanego czosnku na dnie.
Krok 5:
Ułóż owoce papryki szczelnie - są zakrzywione, co pozwala na użycie okrągłości naczyń.
Krok 6:
Ponownie umieść przyprawy.
Krok 7:
Zalej paprykę przygotowaną solanką, aby całkowicie przykryła owoce.
Krok 8:
Dociśnij pokrywką lub talerzem, umieść ładunek. Moczyć solenie w chłodnym miejscu przez około dwa tygodnie, gdy owoce żółkną.
Krok 9:
Jeśli chcesz, możesz umieścić tsitsak w słoikach i przechowywać w piwnicy lub lodówce lub zostawić w tym samym pojemniku - miłośnicy zbierają go w dużych ilościach.
" Tsitsak "w tłumaczeniu z języka ormiańskiego oznacza" pieprz", ale nie pieprz w ogóle, ale tylko jego pewną odmianę. Mianowicie tsitsak nazywa się gorzką papryką, która ma długie, wąskie strąki, mają żółto-zielony kolor.
uważa się, że jest to pieprz o umiarkowanej ostrości - ale mogłem się poparzyć tylko odgryzając kawałek mojego kęsa! Dlatego tego rodzaju przysmak jest dla amatora! Ale wraz ze stopniem fermentacji ostrość tsitzaka jest nieco zmiękczona.
Tsitsak w Armenii jest zwykle solony, rzadziej marynowany. Taką paprykę podaje się do mięsa, dodaje do zup i sosów. Przepisy na półfabrykaty w naszych czasach rozprzestrzeniły się wszędzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g