Pieprz Cycak na zimę po ormiańsku

Tsitsak-pikantne danie z papryki Ormiańskiej na zimę. Pikantna lub kiszona ostra papryka tsitsak to narodowe danie ormiańskie. W połączeniu z potrawami z tłustej jagnięciny lub wołowiny to doskonały posiłek dla koneserów i miłośników pikantności. Przystawka z tsitsak to narodowe danie ormiańskie.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
15 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do solenia papryki tsitzak przygotuj owoce papryki tej odmiany-zwykle są żółtawo-zielone. Będziesz także potrzebował przyzwoitej ilości koperku i czosnku, a także soli i wody do solanki. Okazuje się, że jest to bardzo aromatyczny i apetyczny produkt, którego naprawdę chcę spróbować tylko po otwarciu słoika! Ale-nie było! Jego ostrość szybko cię zatrzyma, więc puste miejsce dla miłośników ostrych!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Świeżo zebrana papryka nie jest natychmiast solona-pozwól jej położyć się, aby owoce uschły, stały się miękkie. Opłucz paprykę pod bieżącą wodą, osusz ściereczką kuchenną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj solankę: w wodzie rozpuść grubą sól. Wziąłem gorącą wodę, aby proces przebiegał szybciej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W odpowiednim pojemniku ułóż warstwę posiekanego świeżego koperku i posiekanego czosnku na dnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż owoce papryki szczelnie - są zakrzywione, co pozwala na użycie okrągłości naczyń.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie umieść przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zalej paprykę przygotowaną solanką, aby całkowicie przykryła owoce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dociśnij pokrywką lub talerzem, umieść ładunek. Moczyć solenie w chłodnym miejscu przez około dwa tygodnie, gdy owoce żółkną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli chcesz, możesz umieścić tsitsak w słoikach i przechowywać w piwnicy lub lodówce lub zostawić w tym samym pojemniku - miłośnicy zbierają go w dużych ilościach.

" Tsitsak "w tłumaczeniu z języka ormiańskiego oznacza" pieprz", ale nie pieprz w ogóle, ale tylko jego pewną odmianę. Mianowicie tsitsak nazywa się gorzką papryką, która ma długie, wąskie strąki, mają żółto-zielony kolor.
uważa się, że jest to pieprz o umiarkowanej ostrości - ale mogłem się poparzyć tylko odgryzając kawałek mojego kęsa! Dlatego tego rodzaju przysmak jest dla amatora! Ale wraz ze stopniem fermentacji ostrość tsitzaka jest nieco zmiękczona.
Tsitsak w Armenii jest zwykle solony, rzadziej marynowany. Taką paprykę podaje się do mięsa, dodaje do zup i sosów. Przepisy na półfabrykaty w naszych czasach rozprzestrzeniły się wszędzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy