kapusta kiszona dziennie
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
oczyść kapustę z górnego liścia, spłucz, osusz czystym ręcznikiem kuchennym. Pokrój główkę kapusty na ćwiartki. Nie trzeba usuwać pnia. Paski kapusty powinny być długie i cienkie.
obierz małe, umyte marchewki. Ponownie spłucz, a następnie zetrzyj na średniej lub grubej tarce lub po prostu pokrój w cienkie paski. Dodaj marchewki do kapusty, lekko zetrzyj posiekaną kapustę solą, aż pojawi się sok. Dodaj czarny pieprz i liść laurowy do kapusty, dobrze wymieszaj.
umieść zakwas szczelnie w czystym, szklanym lub emaliowanym naczyniu. Ostrożnie rozprowadź pięścią, aby sok wyszedł na powierzchnię. Zamknij słoik pokrywką i włóż go do talerza lub miski, ponieważ podczas kiszenia uwolni się dużo płynu i może wyciekać przez krawędź.
pozostaw kapustę na jeden dzień w temperaturze pokojowej. Kilka razy w ciągu dnia musisz przebić kapustę do samego dna, aby uwolnić nagromadzony Gaz. Po dniu spróbuj kapusty do smaku, powinna być lekka kwaskowatość. Jeśli jest kwaśny, umieść słoik w zimnym miejscu. Jeśli nie ma kwaśności, musisz wytrzymać kapustę przez kolejny dzień w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić ją z powrotem w zimnym miejscu. Kapusta fermentuje szybko, a trzeciego dnia jest już prawie gotowa. W ciągu tych dwóch do trzech dni należy go okresowo przebijać przez całą objętość do samego dna, w przeciwnym razie kapusta będzie gorzka. Przechowywać w lodówce.
podawaj soczystą i chrupiącą kapustę, dodając zioła, świeżą cebulę i polewając olejem roślinnym.
obierz małe, umyte marchewki. Ponownie spłucz, a następnie zetrzyj na średniej lub grubej tarce lub po prostu pokrój w cienkie paski. Dodaj marchewki do kapusty, lekko zetrzyj posiekaną kapustę solą, aż pojawi się sok. Dodaj czarny pieprz i liść laurowy do kapusty, dobrze wymieszaj.
umieść zakwas szczelnie w czystym, szklanym lub emaliowanym naczyniu. Ostrożnie rozprowadź pięścią, aby sok wyszedł na powierzchnię. Zamknij słoik pokrywką i włóż go do talerza lub miski, ponieważ podczas kiszenia uwolni się dużo płynu i może wyciekać przez krawędź.
pozostaw kapustę na jeden dzień w temperaturze pokojowej. Kilka razy w ciągu dnia musisz przebić kapustę do samego dna, aby uwolnić nagromadzony Gaz. Po dniu spróbuj kapusty do smaku, powinna być lekka kwaskowatość. Jeśli jest kwaśny, umieść słoik w zimnym miejscu. Jeśli nie ma kwaśności, musisz wytrzymać kapustę przez kolejny dzień w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić ją z powrotem w zimnym miejscu. Kapusta fermentuje szybko, a trzeciego dnia jest już prawie gotowa. W ciągu tych dwóch do trzech dni należy go okresowo przebijać przez całą objętość do samego dna, w przeciwnym razie kapusta będzie gorzka. Przechowywać w lodówce.
podawaj soczystą i chrupiącą kapustę, dodając zioła, świeżą cebulę i polewając olejem roślinnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g