kapusta kiszona dziennie

kapusta kiszona na dzień-szybkie i zdrowe pyszne. Kapusta jest bardzo przydatna.
SerofimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 78 % 7 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h
oczyść kapustę z górnego liścia, spłucz, osusz czystym ręcznikiem kuchennym. Pokrój główkę kapusty na ćwiartki. Nie trzeba usuwać pnia. Paski kapusty powinny być długie i cienkie.
obierz małe, umyte marchewki. Ponownie spłucz, a następnie zetrzyj na średniej lub grubej tarce lub po prostu pokrój w cienkie paski. Dodaj marchewki do kapusty, lekko zetrzyj posiekaną kapustę solą, aż pojawi się sok. Dodaj czarny pieprz i liść laurowy do kapusty, dobrze wymieszaj.
umieść zakwas szczelnie w czystym, szklanym lub emaliowanym naczyniu. Ostrożnie rozprowadź pięścią, aby sok wyszedł na powierzchnię. Zamknij słoik pokrywką i włóż go do talerza lub miski, ponieważ podczas kiszenia uwolni się dużo płynu i może wyciekać przez krawędź.
pozostaw kapustę na jeden dzień w temperaturze pokojowej. Kilka razy w ciągu dnia musisz przebić kapustę do samego dna, aby uwolnić nagromadzony Gaz. Po dniu spróbuj kapusty do smaku, powinna być lekka kwaskowatość. Jeśli jest kwaśny, umieść słoik w zimnym miejscu. Jeśli nie ma kwaśności, musisz wytrzymać kapustę przez kolejny dzień w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić ją z powrotem w zimnym miejscu. Kapusta fermentuje szybko, a trzeciego dnia jest już prawie gotowa. W ciągu tych dwóch do trzech dni należy go okresowo przebijać przez całą objętość do samego dna, w przeciwnym razie kapusta będzie gorzka. Przechowywać w lodówce. 
podawaj soczystą i chrupiącą kapustę, dodając zioła, świeżą cebulę i polewając olejem roślinnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy