skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kiszone zielone pomidory? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz pomidory, które są dobrze dojrzałe, ale jeszcze nie stały się czerwone. Nie są już tak gorzkie, ponieważ mają mniej peklowanej wołowiny. Dokładnie umyj warzywa i zioła.
Krok 2:
Do dużej miski wlej dwa litry zimnej wody i dodaj jedną sól kuchenną, mieszaj, aż się rozpuści. Włóż do niego zielone pomidory i odstaw na 30 minut, odcedź i ponownie zalej słoną wodą, pozostaw na kolejne 30 minut. Spuść wodę i opłucz pomidora zimną wodą.
Krok 3:
Dokładnie umyj słoik gorącą wodą i sodą oczyszczoną i dobrze spłucz. Jeśli chcesz, możesz wysterylizować słoik, ale w tej metodzie nie jest to konieczne. Na dnie słoika połóż pietruszkę, liście chrzanu, parasol koperkowy i ząbki czosnku.
Krok 4:
Umieść zieloną paprykę na dnie słoika. Jeśli papryka jest bardzo duża, pokrój ją na pół.
Krok 5:
Włóż zielone pomidory do słoika, aż do góry. Przykryj je koperkiem i liściem chrzanu na wierzchu.
Krok 6:
W zimnej wodzie włóż sól i mieszaj, aż się rozpuści. Możesz włożyć sól do gorącej wody, a następnie całkowicie ostudzić.
Krok 7:
Napełnij pomidory roztworem i przykryj słoiki plastikowymi pokrywkami. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 dni. W tym czasie nastąpi naturalna fermentacja z powodu kwasu mlekowego, który powstaje podczas fermentacji. Dlatego słoik nie jest natychmiast szczelnie zamknięty pokrywką, ale tylko przykryty. Następnie zamknij szczelną plastikową pokrywkę i włóż do piwnicy lub innego ciemnego, zimnego miejsca.
Krok 8:
Pomidory będą gotowe za 45 dni. Smacznego.
przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj warzywa, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców i zieleni
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry).
jeśli dopiero zaczynasz konserwować, masz niewielkie doświadczenie w domowych przygotowaniach, lepiej być bezpiecznym i
sterylizuj słoiki z warzywami, nawet jeśli przepis mówi inaczej
. Gwarantuje to, że puszki nie puchną podczas procesu przechowywania, jeśli zrobiłeś coś złego, nie zgłosiłeś/nie przeniosłeś czegoś lub nie naruszyłeś technologii.
pamiętaj, że banki puchną częściej z jednego powodu:
tworzą w nich nadmiar gazów
. A te z kolei pojawiają się, ponieważ
są uwalniane przez mikroorganizmy uwięzione w obrabianym przedmiocie
.
w każdym razie,
wzdęcia puszek nie mają nic wspólnego z jakością przepisu, zgodnie z którym zostały już pomyślnie przygotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g