namoczone jabłka w beczce na zimę

stary przepis na pyszne jabłka - w dębowej beczce! W beczce jabłka mają wyjątkowy smak - nie można ich porównać z niczym. Więc jeśli masz taką możliwość, ugotuj jabłka w ten sposób. Mieszkamy w naszym domu, kilka lat temu kupiliśmy beczkę specjalnie do tych celów. A stary przepis został nagrany dawno temu.
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
29 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Lepiej jest używać jabłek nie tylko zerwanych z drzewa-pozwól im leżeć przez tydzień. Następnie posortuj, wybierając nienaruszone i mocne, umyj.
2. Na dnie beczki (objętość około 50 litrów) połóż liście wiśni, a następnie napełnij beczkę jabłkami (łodygi powinny być na górze), co kilka warstw jabłek umieść liście wiśni. Gdy beczka jest wypełniona jabłkami do góry, połóż na nich resztki liści.
3. Przygotuj solankę: dodaj miód i sól do wody, w razie potrzeby goździki i cynamon, a następnie zagotuj wszystko, mieszając, zdejmij z ognia, ostudź do temperatury pokojowej.
4. Umieść ucisk na jabłkach, a następnie zalej solanką. Po raz pierwszy solanka będzie musiała zostać dodana, ponieważ zostanie wchłonięta przez jabłka.
5. Umieść beczkę w ciemnym, chłodnym miejscu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy