namoczone śliwki na zimę

przepis mówi, jak moczyć śliwki na zimę w słoikach. Bardzo ciekawy i nieznany przepis na namoczone śliwki. Namoczone śliwki mają niezwykły smak, są niewątpliwie zdrowsze niż marynowane, zwłaszcza jeśli robisz je bez dodatku octu. W tym przypadku nie ma też dużo octu, jest potrzebny tylko do lepszego przechowywania. Uzyskuje się śliwki o jasnym słodko-kwaśnym smaku, solanka również nabiera smaku śliwek, a wielu uwielbia ją pić. Podawaj namoczone śliwki jako przekąskę i dodatek do mięsa, drobiu, ryb, włóż do sałatek. Spróbuj!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 17 g
68 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować namoczone śliwki, weź produkty na podstawie powyższej listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie, gotując wodę z solą, cukrem i przyprawami. Na koniec dodaj ocet i ostudź powstały roztwór do temperatury pokojowej. Czasami ocet nie jest używany, ale dodaje się więcej cukru lub moczy się z dodatkiem słodu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Śliwki dobrze spłucz i osusz. Nakłuj każdy owoc drewnianym szpikulcem (wykałaczką).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż przygotowane śliwki szczelnie w słoikach. Jeśli jest dużo drenażu, użyj drewnianych wanien, wiader wykonanych z materiałów spożywczych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij śliwki odsączoną solanką, przykryj farbami platmasowymi(lub nie dokręcaj mocno śrub). Wyślij śliwki na 2-4 tygodnie do chłodnego miejsca do fermentacji. Może to być piwnica, piwnica, dolna półka lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po przechowywaniu przez półksiężyc możesz zacząć próbować śliwek i zdecydować, czy zostawić je do oddania moczu, czy też możesz je podać.

namoczone śliwki na zimę to doskonała przekąska.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy