skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować namoczone śliwki, weź produkty na podstawie powyższej listy.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie, gotując wodę z solą, cukrem i przyprawami. Na koniec dodaj ocet i ostudź powstały roztwór do temperatury pokojowej. Czasami ocet nie jest używany, ale dodaje się więcej cukru lub moczy się z dodatkiem słodu.
Krok 3:
Śliwki dobrze spłucz i osusz. Nakłuj każdy owoc drewnianym szpikulcem (wykałaczką).
Krok 4:
Ułóż przygotowane śliwki szczelnie w słoikach. Jeśli jest dużo drenażu, użyj drewnianych wanien, wiader wykonanych z materiałów spożywczych.
Krok 5:
Napełnij śliwki odsączoną solanką, przykryj farbami platmasowymi(lub nie dokręcaj mocno śrub). Wyślij śliwki na 2-4 tygodnie do chłodnego miejsca do fermentacji. Może to być piwnica, piwnica, dolna półka lodówki.
Krok 6:
Po przechowywaniu przez półksiężyc możesz zacząć próbować śliwek i zdecydować, czy zostawić je do oddania moczu, czy też możesz je podać.
namoczone śliwki na zimę to doskonała przekąska.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g