skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować kiszoną paprykę na zimę, weź samą paprykę, sól, czosnek, wodę, łodygi lub parasole koperkowe, jeśli chcesz.
Krok 2:
W zimnej wodzie rozpuść sól. Lepiej jest wziąć sól kamienną, grubo zmieloną.
Krok 3:
Umyj paprykę i przebij każdą w kilku miejscach widelcem.
Krok 4:
Włóż paprykę do garnka, w którym będziesz soleć.
Krok 5:
Napełnij paprykę solanką - nie pokryje całkowicie papryki, to normalne. Następnie umieścimy ładunek, a wszystkie papryki będą w solance.
Krok 6:
Przykryj patelnię odpowiednim talerzem i umieść ładunek. Jego rolę może pełnić słoik z piklami lub rondel z wodą, najważniejsze jest to, że ładunek wystarczy, aby całkowicie zmiażdżyć paprykę. Teraz zostaw swoją konstrukcję na dwa do trzech dni w pokoju. Czas fermentacji zależy od temperatury w mieszkaniu, solanka powinna stać się mętna.
Krok 7:
Gdy solanka jest mętna, włóż paprykę do słoika z szeroką szyjką, mocno ubijając. Odcedź solankę ze słoika. Z pozostałej solanki wypełnij: dodaj 4 szklanki wody do szklanki solanki i zagotuj. Wypełnij słoik powstałym wypełnieniem, będzie to bardzo mało potrzebne - w końcu paprykę należy ułożyć bardzo ciasno. Przechowuj w lodówce lub piwnicy pod prostymi nylonowymi pokrywkami.
papryka kiszona na zimę to smaczny i zdrowy produkt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g