bułgarska papryka kiszona na zimę

świetna przekąska na każdą ucztę lub dodatek do lunchu. Bułgarska papryka, kiszona na zimę, jest przygotowywana bardzo prosto. Często mama robiła to w ten sposób z owocami pozostałymi jesienią, kiedy wszystkie półfabrykaty zostały już zrobione, a pieprz po prostu nie ma dokąd pójść. W końcu jest to proste-włożyłem paprykę do rondla lub zbiornika i zalałem solanką. Reszta wydarzy się sama. Takie papryki, oprócz tego, że są bardzo smaczne, są również bardzo przydatne. Podczas fermentacji pozostają wszystkie przydatne właściwości i cechy produktu. Paprykę można podawać do gotowanych ziemniaków, do dowolnych dań mięsnych.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
15 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować kiszoną paprykę na zimę, weź samą paprykę, sól, czosnek, wodę, łodygi lub parasole koperkowe, jeśli chcesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W zimnej wodzie rozpuść sól. Lepiej jest wziąć sól kamienną, grubo zmieloną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj paprykę i przebij każdą w kilku miejscach widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż paprykę do garnka, w którym będziesz soleć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij paprykę solanką - nie pokryje całkowicie papryki, to normalne. Następnie umieścimy ładunek, a wszystkie papryki będą w solance.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj patelnię odpowiednim talerzem i umieść ładunek. Jego rolę może pełnić słoik z piklami lub rondel z wodą, najważniejsze jest to, że ładunek wystarczy, aby całkowicie zmiażdżyć paprykę. Teraz zostaw swoją konstrukcję na dwa do trzech dni w pokoju. Czas fermentacji zależy od temperatury w mieszkaniu, solanka powinna stać się mętna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy solanka jest mętna, włóż paprykę do słoika z szeroką szyjką, mocno ubijając. Odcedź solankę ze słoika. Z pozostałej solanki wypełnij: dodaj 4 szklanki wody do szklanki solanki i zagotuj. Wypełnij słoik powstałym wypełnieniem, będzie to bardzo mało potrzebne - w końcu paprykę należy ułożyć bardzo ciasno. Przechowuj w lodówce lub piwnicy pod prostymi nylonowymi pokrywkami.

papryka kiszona na zimę to smaczny i zdrowy produkt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy