kapusta kiszona z chrzanem na zimę

pyszna, pikantna i zdrowa przekąska z jarmużu na zimę! Kapusta kiszona to pierwotnie Rosyjska przekąska, bardzo popularna wśród ludności naszego kraju. Kapustę kiszoną można podawać jako przystawkę jako samodzielne danie lub podawać z daniami mięsnymi lub rybnymi. Z kiszonej kapusty można przygotować ogromną liczbę różnych sałatek, zup, kapusty, barszczu i innych potraw. Poza tym kapusta kiszona jest bardzo smaczna, ale także bardzo zdrowa. Smak tej przekąski można urozmaicić, dodając różne składniki, na przykład dzięki dodaniu chrzanu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
27 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na kiszoną kapustę z chrzanem. Oprócz chrzanu i białej kapusty użyjemy marchewki i przypraw, takich jak liść laurowy, czarny pieprz, sól, cukier, woda. Lepiej jest używać białej kapusty świeżej i soczystej, z reguły kapustę białą KWASI się pod koniec września – w październiku. Główki kapusty powinny być ciasne, białe, bez zielonych liści.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyszczamy białą kapustę z górnych brudnych liści. Pokrój główkę kapusty na kilka części, pokrój łodygę, posiekaj kapustę lub pokrój nożem w cienkie paski. Jeśli fermentujemy kapustę w dużych ilościach, wygodniej jest użyć specjalnego rozdrabniacza lub robota kuchennego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj świeże i soczyste marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce lub posiekaj za pomocą robota kuchennego. W sezonie zbiorów marchewki są bardzo delikatne, a skóry z warzyw nie można usunąć, wystarczy wytrzeć szczotką i umyć wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz korzeń chrzanu i zetrzyj. Ale świeży chrzan jest bardzo energiczny i żrący, a aby nie uszkodzić błony śluzowej oczu, korzeń chrzanu można po prostu pokroić na małe kawałki, całkowicie nada smak przekąsce z kapusty, ale nie zepsuje jej smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie solanki. Wlej wodę do rondla, dodaj dużą, nie jodowaną sól, podpal, zagotuj, wymieszaj łyżką, aby sól całkowicie się rozpuściła. Wyłącz ogień, pozwól solance całkowicie ostygnąć. W głębokim pojemniku wkładamy gotowane warzywa: białą kapustę, marchewkę i chrzan. Dodaj liść laurowy, czarny pieprz, wymieszaj składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać gotowaną kapustę z marchewką i chrzanem w solance. Przykryj patelnię pokrywką, ale nie szczelnie, aby powietrze mogło uciec. Pozostaw kapustę do fermentacji w temperaturze pokojowej. Wkrótce powinna rozpocząć się fermentacja. Po trzech dniach dodaj cukier do pojemnika z kiszoną kapustą, wymieszaj. Wyjmujemy pojemnik z kiszoną kapustą w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dniu można podać kiszoną kapustę. Lub układamy obrabiany przedmiot w przygotowanych sterylizowanych słoikach, zwijamy pokrywki i przechowujemy w spiżarni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g

Podobne przepisy