skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na kiszoną kapustę z chrzanem. Oprócz chrzanu i białej kapusty użyjemy marchewki i przypraw, takich jak liść laurowy, czarny pieprz, sól, cukier, woda. Lepiej jest używać białej kapusty świeżej i soczystej, z reguły kapustę białą KWASI się pod koniec września – w październiku. Główki kapusty powinny być ciasne, białe, bez zielonych liści.
Krok 2:
Oczyszczamy białą kapustę z górnych brudnych liści. Pokrój główkę kapusty na kilka części, pokrój łodygę, posiekaj kapustę lub pokrój nożem w cienkie paski. Jeśli fermentujemy kapustę w dużych ilościach, wygodniej jest użyć specjalnego rozdrabniacza lub robota kuchennego.
Krok 3:
Umyj świeże i soczyste marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce lub posiekaj za pomocą robota kuchennego. W sezonie zbiorów marchewki są bardzo delikatne, a skóry z warzyw nie można usunąć, wystarczy wytrzeć szczotką i umyć wodą.
Krok 4:
Obierz korzeń chrzanu i zetrzyj. Ale świeży chrzan jest bardzo energiczny i żrący, a aby nie uszkodzić błony śluzowej oczu, korzeń chrzanu można po prostu pokroić na małe kawałki, całkowicie nada smak przekąsce z kapusty, ale nie zepsuje jej smaku.
Krok 5:
Gotowanie solanki. Wlej wodę do rondla, dodaj dużą, nie jodowaną sól, podpal, zagotuj, wymieszaj łyżką, aby sól całkowicie się rozpuściła. Wyłącz ogień, pozwól solance całkowicie ostygnąć. W głębokim pojemniku wkładamy gotowane warzywa: białą kapustę, marchewkę i chrzan. Dodaj liść laurowy, czarny pieprz, wymieszaj składniki.
Krok 6:
Wlać gotowaną kapustę z marchewką i chrzanem w solance. Przykryj patelnię pokrywką, ale nie szczelnie, aby powietrze mogło uciec. Pozostaw kapustę do fermentacji w temperaturze pokojowej. Wkrótce powinna rozpocząć się fermentacja. Po trzech dniach dodaj cukier do pojemnika z kiszoną kapustą, wymieszaj. Wyjmujemy pojemnik z kiszoną kapustą w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce.
Krok 7:
Po dniu można podać kiszoną kapustę. Lub układamy obrabiany przedmiot w przygotowanych sterylizowanych słoikach, zwijamy pokrywki i przechowujemy w spiżarni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g