kiszona kapusta z cebulą na zimę

przepis starej babci-spróbuj, nie możesz się pomylić z wyborem! Proponuję gotować kapustę z cebulą na zimę według takiego, dość prostego przepisu.
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu potrzebujesz kapusty, cebuli, ziół, czosnku, soli, oleju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej posiekaną kapustę wrzącą wodą, aby kapusta była całkowicie w wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej patelnię olejem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas podgrzewania patelni z olejem posiekaj cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj warzywa (jeśli jest mało świeżych ziół, możesz dodatkowo użyć suszonych, ale w małych ilościach).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść cebulę i zioła na patelni rozgrzanej olejem. Lekko podsmaż.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spuść prawie całą wodę z kapusty (zostaw trochę na dnie)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj smażoną cebulę z ziołami do kapusty i dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiel czosnek w dowolny dostępny sposób(około 4 średnie ząbki czosnku na 0,5 kg kapusty).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj posiekany czosnek do kapusty i dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj sól do kapusty (łyżeczka na 0,5 kg kapusty) i dokładnie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie ubij kapustę równomiernie i uciskaj w temperaturze pokojowej na 3 dni. Przykryj ręcznikiem na wierzchu. Okresowo (1 raz dziennie) przebijaj kapustę widelcem lub mieszaj, aby wydostał się dwutlenek węgla, w przeciwnym razie kapusta będzie gorzka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po 3 dniach kapusta jest gotowa. Przenieś do słoików i włóż do lodówki.

piszę ten przepis i myślę o tym, jak wiele różnych potraw można przygotować z tak prostego warzywa, jakim jest kapusta. Jest dostępny o każdej porze roku, a cena kapusty jest dość umiarkowana o każdej porze roku.
więc myjemy główkę kapusty i usuwamy górne liście.
przed gotowaniem kapusty powinieneś zdecydować, jak długo będziesz ją przechowywać w gotowej formie. Od tego zależy ilość soli, którą dodasz do kapusty podczas jej gotowania.
po dodaniu soli do kapusty w ilości 5 gramów soli na kilogram kapusty taki przedmiot nie będzie podlegał długotrwałemu przechowywaniu. Polecam tę opcję gotowania, ponieważ kapusta rzadko leży przez długi czas-wszystko jest spożywane bardzo szybko.
do długotrwałego przechowywania zaleca się dodanie soli w ilości 25 gramów na kilogram kapusty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy