skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu potrzebujesz kapusty, cebuli, ziół, czosnku, soli, oleju.
Krok 2:
Posiekaj kapustę.
Krok 3:
Zalej posiekaną kapustę wrzącą wodą, aby kapusta była całkowicie w wodzie.
Krok 4:
Podgrzej patelnię olejem.
Krok 5:
Podczas podgrzewania patelni z olejem posiekaj cebulę.
Krok 6:
Posiekaj warzywa (jeśli jest mało świeżych ziół, możesz dodatkowo użyć suszonych, ale w małych ilościach).
Krok 7:
Umieść cebulę i zioła na patelni rozgrzanej olejem. Lekko podsmaż.
Krok 8:
Spuść prawie całą wodę z kapusty (zostaw trochę na dnie)
Krok 9:
Dodaj smażoną cebulę z ziołami do kapusty i dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Zmiel czosnek w dowolny dostępny sposób(około 4 średnie ząbki czosnku na 0,5 kg kapusty).
Krok 11:
Dodaj posiekany czosnek do kapusty i dokładnie wymieszaj.
Krok 12:
Dodaj sól do kapusty (łyżeczka na 0,5 kg kapusty) i dokładnie wymieszaj.
Krok 13:
Następnie ubij kapustę równomiernie i uciskaj w temperaturze pokojowej na 3 dni. Przykryj ręcznikiem na wierzchu. Okresowo (1 raz dziennie) przebijaj kapustę widelcem lub mieszaj, aby wydostał się dwutlenek węgla, w przeciwnym razie kapusta będzie gorzka.
Krok 14:
Po 3 dniach kapusta jest gotowa. Przenieś do słoików i włóż do lodówki.
piszę ten przepis i myślę o tym, jak wiele różnych potraw można przygotować z tak prostego warzywa, jakim jest kapusta. Jest dostępny o każdej porze roku, a cena kapusty jest dość umiarkowana o każdej porze roku.
więc myjemy główkę kapusty i usuwamy górne liście.
przed gotowaniem kapusty powinieneś zdecydować, jak długo będziesz ją przechowywać w gotowej formie. Od tego zależy ilość soli, którą dodasz do kapusty podczas jej gotowania.
po dodaniu soli do kapusty w ilości 5 gramów soli na kilogram kapusty taki przedmiot nie będzie podlegał długotrwałemu przechowywaniu. Polecam tę opcję gotowania, ponieważ kapusta rzadko leży przez długi czas-wszystko jest spożywane bardzo szybko.
do długotrwałego przechowywania zaleca się dodanie soli w ilości 25 gramów na kilogram kapusty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g