kapusta w litrowych słoikach na zimę

Prosty i krótkotrwały przepis na kiszenie kapusty w słoikach. Kapusta fermentowana w litrowych słoikach jest bardzo wygodna w użyciu. Litrowy słoik jest łatwiejszy do opróżnienia, wygodniejszy do przechowywania, wygodniej jest wyjąć z niego kapustę niż na przykład z trzylitrowego. Kapusta jest chrupiąca, umiarkowanie kwaśna, umiarkowanie słodka.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
24 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować kapustę kiszoną w litrowych słoikach, musisz wziąć następujące składniki: biała kapusta Dojrzała (dojrzałość i odmiana mają dużą rolę, do kiszenia zwykle biorą zimowe odmiany kapusty, które mają siłę i wystarczającą słodycz, taka kapusta nie stanie się miękka przy prawidłowym przestrzeganiu technologii solenia), marchew, ziarna pieprzu, sól i cukier. Będziesz także potrzebował wody do przygotowania solanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj samą solankę. Weź przegotowaną wodę-niekoniecznie wrzącą wodę, możesz po prostu zimną przegotowaną wodę, możesz lekko ciepłą - podczas siekania kapusty ostygnie. Najważniejsze jest, aby zrobić solankę z wyprzedzeniem, aby sól i cukier całkowicie rozpuściły się w wodzie. Aby przygotować litr kapusty, potrzebujesz średnio jednej trzeciej do jednej czwartej litra solanki. Oblicz na 400 ml. wrzuć sól do słoika,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jest lepszy niż grubokrystaliczny, nie jodowany. Dodaj cukier, zalej wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Odstawić solankę i zająć się bezpośrednio kapustą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj kapustę cienkimi wstążkami za pomocą specjalnej tarki lub ostrego noża.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż do dużego pojemnika-miski, miski. Dodaj grubo startą marchewkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj kapustę, ale nie zgniataj, aby wcześniej uwolniła sok w tym przypadku wcale nie jest potrzebny. Wystarczy wymieszać szpatułką, aby marchewka rozprowadziła się równomiernie na całej objętości kapusty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź czysty szklany litrowy słoik i zacznij napełniać nim kapustę. Po napełnieniu jedną trzecią wrzuć kilka ziaren pieprzu. Weź kapustę, ale nie ubijaj zbyt mocno, aby pozostało w niej powietrze. Napełnij jeszcze jedną trzecią, ponownie wrzuć ziarna pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij słoik do góry. ponownie włóż ziarna pieprzu i zalej solanką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść słoik kapusty w misce lub talerzu i pozostaw w pokoju, przykryty pokrywką, bez skręcania. Możesz po prostu położyć pokrywkę na górze. Od czasu do czasu należy przebijać kapustę drewnianym szpikulcem, aby wydostało się powietrze powstające podczas fermentacji. Trzymałem kapustę na parapecie w kuchni przez 4 dni. Wylana solanka musi zostać ponownie zwrócona do słoika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy gaz przestanie się uwalniać-fermentacja ustała, dodaj solankę do szyi, szczelnie zamknij i schłodź do przechowywania. Nadal nie skręcam mocno, możesz zamknąć kapronową pokrywką lub wysterylizować kapustę w słoiku, jeśli nie ma gdzie przechowywać.

w razie potrzeby proporcje solanki można zmienić.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy