skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kiszoną kapustę z grzybami na zimę? Przygotuj jedzenie. Grzyby są odpowiednie świeże lub mrożone, możesz wziąć zwykłe grzyby, możesz być leśny. Do kiszenia wybierz Młode, mocne grzyby, w tym przepisie używam gotowanych i mrożonych małych grzybów miodowych. Umyj warzywa i usuń górne liście z kapusty.
Krok 2:
Przygotuj solankę. Jak zrobić solankę? Rozpuść sól w wodzie, na 1 litr wody musisz wziąć 100 g soli. Zrobiłem solankę o pojemności 0,5 litra. Następnie zagotuj solankę i ostudź.
Krok 3:
Posiekaj białą kapustę. Będzie smaczniej, jeśli weźmiesz dojrzałą, soczystą, śnieżnobiałą główkę kapusty. Możesz go pokroić nożem lub specjalną tarką do rozdrabniania. Zanurz kapustę na 2-3 minuty w solance.
Krok 4:
Następnie wrzuć kapustę na sito lub durszlak. Taka kapusta jest wygodna do robienia partiami — podczas gdy jedna zakładka jest solona, posiekaj następną.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Do odcedzonej kapusty dodaj startą marchewkę, kminek i wymieszaj.
Krok 6:
Pozostaw kapustę, jak zwykle podczas kiszenia, na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Okresowo przebijaj kapustę drewnianą igłą dziewiarską lub obracaj-w zależności od objętości. Jest to konieczne, aby uwolniony gaz uciekł, nadając kapuście gorycz.
Krok 7:
Ułóż gotową kapustę warstwami w pojemniku do przechowywania. Wygodnie jest wziąć szerokie plastikowe wiadra o różnych rozmiarach. Lub szklane słoiki. Umieść kapustę razem z solanką, która powstała podczas kiszenia. Ubij go mocno.
Krok 8:
Gotuj grzyby z wyprzedzeniem (ja też solę leśne przez 2-3 dni, grzyby można po prostu ugotować i pokroić w cienkie talerze). Połóż warstwę grzybów na kapuście.
Krok 9:
Powtarzaj w ten sposób warstwy, aż pojemnik będzie pełny.
Krok 10:
Kapustę kiszoną z grzybami nadziewaną szczelnie w słoiku lub wiadrze można wypełnić olejem słonecznikowym — otrzymasz gotową sałatkę. Możesz natychmiast użyć kapusty. Lepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
okres przydatności do spożycia kiszonej kapusty zależy bezpośrednio od temperatury otoczenia:
- W piwnicy i lodówce, pod warunkiem szczelności pojemnika i przestrzegania reżimu temperaturowego od 0 do +4 stopni, produkt pozostaje Zdatny do spożycia do 5-8 miesięcy;
- zamrożony przechowuje do roku (możesz przenieść gotową kiszoną kapustę do plastikowych torebek, szczelnie zamknąć, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca na zamrożenie solanki i włożyć do zamrażarki);
- w temperaturze pokojowej produkt zepsuje się w ciągu 3 dni;
- w temperaturze +10 stopni kapusta pozostanie nie dłużej niż 10-15 dni.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g