kwas chlebowy z chrzanem

gasi pragnienie i rozgrzewa apetyt podwójnie szybciej niż zwykły kwas chlebowy! Kwas chlebowy z chrzanem jest energicznym napojem iw przeciwieństwie do zwykłego kwasu chlebowego jest podwójnie energiczny. Gasi pragnienie, rozgrzewa apetyt i jest niezbędnym składnikiem okroshki. Przygotowanie kwasu chlebowego z chrzanem jest dość proste i możliwe do wdrożenia w domu, ale zajmuje dużo czasu, ponieważ proces fermentacji nie jest szybki.
EVGENIUSZAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 11 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 84 % 62 g
286 kcal
IG: 3 / 2 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 6 h 30 min

wysusz w piekarniku lub na patelni bez oleju, pokrojony w plastry czerstwy chleb żytni. Przenieś chleb na patelnię (pamiętaj, że możesz użyć szklanego lub emaliowanego kwasu chlebowego z chrzanem),
zalej 6-7 litrami wrzącej wody i pozostaw na 4 godziny.Odcedź, dodaj drożdże (rozcieńczyć je w tej samej brzeczce), cukier. Gdy piana zacznie się wyróżniać, dodaj pokruszony chrzan i miód, pozostaw na kilka godzin.
odcedź, butelkuj. Do każdego dodaj trochę rodzynek i umieść w chłodnym miejscu na kilka dni. Podawaj kwas chlebowy z chrzanem schłodzony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g

Podobne przepisy