kwas chlebowy z chrzanem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
wysusz w piekarniku lub na patelni bez oleju, pokrojony w plastry czerstwy chleb żytni. Przenieś chleb na patelnię (pamiętaj, że możesz użyć szklanego lub emaliowanego kwasu chlebowego z chrzanem),
zalej 6-7 litrami wrzącej wody i pozostaw na 4 godziny.Odcedź, dodaj drożdże (rozcieńczyć je w tej samej brzeczce), cukier. Gdy piana zacznie się wyróżniać, dodaj pokruszony chrzan i miód, pozostaw na kilka godzin.
odcedź, butelkuj. Do każdego dodaj trochę rodzynek i umieść w chłodnym miejscu na kilka dni. Podawaj kwas chlebowy z chrzanem schłodzony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g