skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Umyj marchewki i obierz. Usuń górne liście z kapusty.
Krok 2:
Teraz drobno posiekaj kapustę. Bardzo wygodnie jest to zrobić za pomocą specjalnego urządzenia. Kroimy tyle kapusty, aby wystarczyło ubić w 2-litrowej butelce.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na średniej tarce. Możesz to zrobić na płytkim, jeśli bardziej Ci się podoba.
Krok 4:
Posiekaną kapustę przenosimy do miski lub rondla, w tym samym miejscu umieszczamy startą marchewkę. Wlać kminek i ziarna pieprzu. Wszystko to ściskamy i mieszamy rękami, lekko ściskając i dociskając. Następnie dodaj 1 łyżkę soli i ponownie zmiksuj, aby sok zaczął się wyróżniać.
Krok 5:
Taka mieszanka powinna nam się udać. Przenosimy naszą kapustę z marchewką i przyprawami do słoika i dobrze ubijamy. Kapusta nie powinna znajdować się na samej górze.
Krok 6:
Następnie bierzemy 0,5 l wody, dodajemy tam jeszcze 1 łyżkę. l sól i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej tę solankę do słoika z kapustą. Woda powinna przykryć kapustę, ale nie powinna znajdować się na samej górze. Jeśli nie ma wystarczającej ilości wody, wlej trochę więcej. Następnie umieść plastikową pokrywkę o mniejszej średnicy w słoiku na kapuście i umieść na niej słoik z wodą, który posłuży jako ładunek do nacisku na kapustę. I umieść butelkę z kapustą w ciepłym miejscu.
Krok 7:
Kapusta będzie fermentować przez około trzy dni. W ciągu dnia konieczne jest okresowe przebijanie kapusty drewnianym patyczkiem, aby wydostały się gazy, a kapusta nie stała się gorzka. Jeśli umieścisz kapustę na górze, włóż butelkę do jakiegoś pojemnika, ponieważ z czasem solanka wylewa się ze słoika. Po trzech dniach spróbuj jarmużu. Jeśli jest chrupiący i kwaśny, a Gaz nie jest jeszcze bardziej uwalniany, bąbelki nie idą od dołu, oznacza to, że kapusta jest gotowa.
gdy kapusta jest gotowa, można ją pakować w litrowe lub półlitrowe słoiki, zakręcić pokrywką i przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
jeśli nie lubisz smaku lub zapachu kminku, możesz go pominąć w kapuście.
podczas serwowania kapustę można jeść bezpośrednio w ten sposób lub zrobić z niej sałatkę, dodając zieloną lub cebulową cebulę i olej roślinny.
smacznego!
okres przydatności do spożycia kiszonej kapusty zależy bezpośrednio od temperatury otoczenia:
- w piwnicy i lodówce, pod warunkiem szczelności pojemnika i przestrzegania reżimu temperaturowego od 0 do +4 stopni, produkt pozostaje Zdatny do spożycia do 5-8 miesięcy;
- po zamrożeniu będzie przechowywany do roku (możesz przenieść gotową kiszoną kapustę do plastikowych torebek, szczelnie zamknąć, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca na zamrożenie solanki i włożyć do zamrażarki);
- w temperaturze pokojowej produkt zepsuje się w ciągu 3 dni;
- w temperaturze +10 stopni kapusta pozostanie nie dłużej niż 10-15 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g