pędy gryki z kiełkującej gryki w domu

bardzo zdrowy przepis i łatwy do wykonania. Chcesz schudnąć lub oczyścić ciało-ten przepis jest tym, czego potrzebujesz.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 79 % 15 g
75 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

do kiełkowania najlepiej nadaje się zielona gryka. Wlej go na papier i dobrze posortuj, usuwając zanieczyszczenia i uszkodzone ziarna. Włóż do sita i spłucz zimną wodą. Staraj się nie uszkodzić ziaren.
naczynia do kiełkowania powinny być wykonane ze szkła lub porcelany. Do całego procesu potrzebna jest woda przefiltrowana. Ale nie gotowane. Ponieważ ziarna w procesie impregnacji zwiększają się dwukrotnie, woda powinna być pobierana trzy razy więcej niż gryka.
więc napełnij płatki wodą. Teraz najważniejsze – jak długo trzymać ziarna w wodzie? Ten proces trwa zwykle od 2 do 4 godzin, ale nie dłużej. W przeciwnym razie Zboże się zepsuje i wszystko musi zacząć od nowa. Ale jeśli przypadkowo prześwietliłeś, a na zadzie pojawił się śluz – nie rozpaczaj. Po prostu spłucz.
teraz spuść płyn i równomiernie ułóż kaszę gryczaną na dnie naczyń. Przykryj, ale nie szczelnie. Powietrze powinno przenikać do pojemnika do kiełkowania gryki. Następnie umieść pojemnik w ciemnym miejscu na czas od 12 do 20 godzin. A dokładniej, dopóki nie pojawią się białe sadzonki o długości od 1 do 2 mm. Teraz musisz poczekać, aż te ogony urosną do 2 centymetrów. Pamiętaj, aby cały czas dodawać trochę wody. Gryka powinna być wilgotna. Jest to gwarancja, że kiełkowanie będzie szybkie i udane. Wszyscy! Teraz możesz jeść kiełkującą grykę i bądź zdrowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy