skład / składniki
metoda gotowania
do kiełkowania najlepiej nadaje się zielona gryka. Wlej go na papier i dobrze posortuj, usuwając zanieczyszczenia i uszkodzone ziarna. Włóż do sita i spłucz zimną wodą. Staraj się nie uszkodzić ziaren.
naczynia do kiełkowania powinny być wykonane ze szkła lub porcelany. Do całego procesu potrzebna jest woda przefiltrowana. Ale nie gotowane. Ponieważ ziarna w procesie impregnacji zwiększają się dwukrotnie, woda powinna być pobierana trzy razy więcej niż gryka.
więc napełnij płatki wodą. Teraz najważniejsze – jak długo trzymać ziarna w wodzie? Ten proces trwa zwykle od 2 do 4 godzin, ale nie dłużej. W przeciwnym razie Zboże się zepsuje i wszystko musi zacząć od nowa. Ale jeśli przypadkowo prześwietliłeś, a na zadzie pojawił się śluz – nie rozpaczaj. Po prostu spłucz.
teraz spuść płyn i równomiernie ułóż kaszę gryczaną na dnie naczyń. Przykryj, ale nie szczelnie. Powietrze powinno przenikać do pojemnika do kiełkowania gryki. Następnie umieść pojemnik w ciemnym miejscu na czas od 12 do 20 godzin. A dokładniej, dopóki nie pojawią się białe sadzonki o długości od 1 do 2 mm. Teraz musisz poczekać, aż te ogony urosną do 2 centymetrów. Pamiętaj, aby cały czas dodawać trochę wody. Gryka powinna być wilgotna. Jest to gwarancja, że kiełkowanie będzie szybkie i udane. Wszyscy! Teraz możesz jeść kiełkującą grykę i bądź zdrowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g