skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć stek z fileta z tuńczyka na patelni grillowej? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Steki z tuńczyka można stosować mrożone, ale danie jest znacznie smaczniejsze ze świeżych ryb lub zakupionych schłodzonych.
Krok 2:
Z przypraw wystarczy wziąć tylko pieprz, cytrynę i sól. Jeśli to możliwe, użyj ziaren pieprzu. Zetrzyj tłuczkiem w moździerzu. Taka papryka jest bardziej aromatyczna i jasna w smaku.
Krok 3:
Więc opłucz steki z tuńczyka w zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Posyp każdy kawałek pieprzem i solą do smaku po obu stronach. Umyj cytrynę, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż plasterki cytrusów na stekach i pozostaw do marynowania na 15-20 minut. Nie możesz użyć plasterków i skropić tuńczyka sokiem z cytryny.
Krok 4:
Skrop rybę odrobiną oleju roślinnego lub oliwy z oliwek.
Krok 5:
Lekkimi ruchami masującymi rozprowadź olej ze wszystkich stron kawałków.
Krok 6:
Dobrze rozgrzej patelnię grillową. Jeśli masz patelnię z powłoką nieprzywierającą, nie musisz używać oleju do smażenia. Smaruję patelnię odrobiną rafinowanego oleju roślinnego, ponieważ bez niego jedzenie przykleja się do powierzchni patelni. Połóż rybę do smażenia. Lekko dociśnij powierzchnię steków i przytrzymaj przez kilka sekund do minuty. Skoncentruj się na kolorze mięsa, od dołu powinno się rozjaśnić.
Krok 7:
Odwróć kawałki tuńczyka na drugą stronę i usmaż w ten sam sposób, naciskając na wierzch szpatułką lub łyżką. Na brzegach stek powinien stać się lekki, a wewnątrz pozostać czerwony.
Krok 8:
Połóż filety z tuńczyka na płaskiej powierzchni, polej sokiem z cytryny i pozwól odpocząć przez kilka minut.
Krok 9:
Wewnątrz steki są różowe, tak powinno być. Mięso jest delikatne i bardzo soczyste, dosłownie rozpływa się w ustach.
tuńczyk jest bardzo zdrowy i zawiera dużą ilość białka, witamin i minerałów. Ponadto tuńczyk ma dużo masy mięśniowej, dlatego smakuje i wygląda jak mięso.
zaoferuj kilka plasterków cytryny, świeżych warzyw i liści zielonych sałatek do steku.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Stek z tuńczyka - 136 kcal/100g