Sałatka rustykalna klasyczna z grzybami

Chudy, prosty i pyszny, w pośpiechu! Rustykalna klasyczna sałatka ma kilka opcji gotowania. Ale bardziej podoba mi się opcja z grzybami i piklami. Jest dostępny w składzie i dość łatwy do przygotowania. Zimą często gotuję tę sałatkę!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 56 % 10 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną rustykalną sałatkę z grzybami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jako grzyby możesz użyć dowolnego marynowanego. Będę gotować z marynowanych pieczarek. Umyj ziemniaki i zalej wodą. Nie trzeba go czyścić. Podpal, zagotuj i gotuj przez 20 minut, aby ziemniaki były miękkie. Można to sprawdzić, po prostu przekłuwając go nożem. Następnie spuść gorącą wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowane ziemniaki całkowicie ostudzić i obrać. Skórki z gotowanych ziemniaków można łatwo obrać ostrym nożem. Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski, w której ugotujesz sałatkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórek kiszony, podobnie, pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wyślij pokrojone grzyby do miski. Moje pieczarki są małe, więc pokroiłem je tylko na 4 części. Marynowane grzyby można kupić w gotowej formie lub samodzielnie marynować w domu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj świeże warzywa pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Następnie przenieś go do miski i dopraw wszystko pachnącym olejem słonecznikowym. Spróbuj sałatki do smaku. Następnie dodaj sól i pieprz. Dodając sól, pamiętaj, że grzyby i ogórki są już słone. Być może w ogóle nie będziesz musiał solić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki razem. Sałatka wiejska z grzybami gotowa! Jest bardzo smaczny, sycący i zdrowy. Można go podawać jako dodatek do głównych gorących potraw!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj. Smacznego!

wielu uwielbia złożone i wyrafinowane sałatki ze względu na wieloaspektowy smak i piękną prezentację. Ale prosta sałatka może być bardzo interesująca i smaczna. To właśnie ta rustykalna sałatka jest tego dowodem! Idealne połączenie wszystkich składników!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy