serowe fondue domowe

szwajcarski łatwy do przygotowania gorący sos do przystawek! Fondue to sos zrobiony z twardego sera stopionego w białym winie, z dodatkiem różnych przypraw, przypraw. Po obróbce cieplnej sos staje się bezalkoholowy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 45 % 21 g
270 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Nie ma jednego standardu w robieniu serowego fondue. Możesz użyć dowolnego twardego sera, najważniejsze jest to, że dobrze się topi i jest świeży. Zestaw przypraw można wziąć według własnego uznania, często używa się gałki muszkatołowej, szafranu. Twardy ser może być używany jednej odmiany lub kilku naraz. Zetrzyj ser.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić fondue, musisz użyć fondue, który jest ogniotrwałym naczyniem w kształcie miski lub garnka, na stojaku z palnikiem. Producenci reprezentują wiele różnych modeli, możesz wybrać dowolny według gustu. W przypadku fondue serowego lepiej jest użyć fondue z ceramicznymi naczyniami, aby ser nie rozwarstwiał się podczas topienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbek czosnku czyścimy i kroimy na dwie części, pocieramy ścianki miski fondue kawałkami czosnku. Wino powinno być białe wytrawne. Mocny alkohol pomaga szybciej stopić ser. Wlej białe wino do miski fondue. Doprowadzić do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ser do wina, wymieszaj składniki i kontynuuj topienie, ciągle mieszając szpatułką. Dodaj skrobię i wymieszaj. Skrobia jest potrzebna, aby stopiona masa serowa stała się jednorodna w konsystencji, nie rozwarstwiała się. Gdy mieszanina się stopi i stanie się bardziej jednorodna, dodaj do smaku gałkę muszkatołową, czarny pieprz i sól. Dodałem szczyptę mielonej suchej bazylii, smak pasty serowej stał się jeszcze przyjemniejszy i jaśniejszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj mieszaninę, aż zamieni się w jednorodną masę. Zdejmij miskę z ognia. Wlej ser do pojemnika do podania. Chleb kroimy na małe kawałki, aby wygodnie było umieścić je na widelcu do Fondue. Zamiast chleba można użyć krakersów, kawałków smażonego mięsa, warzyw lub winogron. Smacznego!

uważa się, że pierwszy przepis na fondue został wymyślony przez pasterzy alpejskich. Kiedy szli wypasać owce w góry, zabierali ze sobą produkty, które nie psują się przez długi czas: chleb, ser i wino. Aby się ogrzać, pasterze podgrzewali ser i wino w garnku i rozprowadzali napar na chlebie. Z biegiem czasu, z prostego chłopskiego dania, danie to przekształciło się w fondue - wykwintne Szwajcarskie danie, które stało się znakiem rozpoznawczym tego kraju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy