skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Nie ma jednego standardu w robieniu serowego fondue. Możesz użyć dowolnego twardego sera, najważniejsze jest to, że dobrze się topi i jest świeży. Zestaw przypraw można wziąć według własnego uznania, często używa się gałki muszkatołowej, szafranu. Twardy ser może być używany jednej odmiany lub kilku naraz. Zetrzyj ser.
Krok 2:
Aby zrobić fondue, musisz użyć fondue, który jest ogniotrwałym naczyniem w kształcie miski lub garnka, na stojaku z palnikiem. Producenci reprezentują wiele różnych modeli, możesz wybrać dowolny według gustu. W przypadku fondue serowego lepiej jest użyć fondue z ceramicznymi naczyniami, aby ser nie rozwarstwiał się podczas topienia.
Krok 3:
Ząbek czosnku czyścimy i kroimy na dwie części, pocieramy ścianki miski fondue kawałkami czosnku. Wino powinno być białe wytrawne. Mocny alkohol pomaga szybciej stopić ser. Wlej białe wino do miski fondue. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 4:
Dodaj ser do wina, wymieszaj składniki i kontynuuj topienie, ciągle mieszając szpatułką. Dodaj skrobię i wymieszaj. Skrobia jest potrzebna, aby stopiona masa serowa stała się jednorodna w konsystencji, nie rozwarstwiała się. Gdy mieszanina się stopi i stanie się bardziej jednorodna, dodaj do smaku gałkę muszkatołową, czarny pieprz i sól. Dodałem szczyptę mielonej suchej bazylii, smak pasty serowej stał się jeszcze przyjemniejszy i jaśniejszy.
Krok 5:
Mieszaj mieszaninę, aż zamieni się w jednorodną masę. Zdejmij miskę z ognia. Wlej ser do pojemnika do podania. Chleb kroimy na małe kawałki, aby wygodnie było umieścić je na widelcu do Fondue. Zamiast chleba można użyć krakersów, kawałków smażonego mięsa, warzyw lub winogron. Smacznego!
uważa się, że pierwszy przepis na fondue został wymyślony przez pasterzy alpejskich. Kiedy szli wypasać owce w góry, zabierali ze sobą produkty, które nie psują się przez długi czas: chleb, ser i wino. Aby się ogrzać, pasterze podgrzewali ser i wino w garnku i rozprowadzali napar na chlebie. Z biegiem czasu, z prostego chłopskiego dania, danie to przekształciło się w fondue - wykwintne Szwajcarskie danie, które stało się znakiem rozpoznawczym tego kraju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g