farsz do manti

szybkie w przygotowaniu, soczyste nadzienie do pysznych manti! Przepisy na manti, nadzienia dla nich w wielu kuchniach świata nie są nieliczne, a każda z nich jest interesująca na swój sposób. Ale aby manti okazały się naprawdę smaczne, soczyste, z płynącym sokiem podczas gryzienia, do mięsa należy dodać ziemniaki
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 33 % 8 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Klasyczne mięso mielone na manti w Azji Środkowej i Kazachstanie jest wykonane z jagnięciny i tłuszczu z ogona, w Mongolii – z wołowiny, mięsa koziego, mięsa końskiego, wielbłąda. Ale ponieważ to danie jest obecnie popularne na całym świecie i używa się mielonej wołowiny, wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem różnych warzyw: dyni, cukinii, ziemniaków i kapusty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Postanowiłem zrobić manty wołowe, ale aby nadzienie było soczyste i smaczne, użyłem ziemniaków. Mięso można drobno posiekać nożem jak w tradycyjnym przepisie na manti lub zmielić w robocie kuchennym, przekręcić w maszynce do mięsa, co znacznie przyspieszy proces, ale nie pogorszy smaku nadzienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem lub posiekaj blenderem. Wyślij cebulę do miski z mięsem mielonym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj i zmiel składniki łyżką lub czystymi rękami, aby cebula wypuściła sok i nadała mięsu swój smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki myjemy, obieramy, a jeśli mięso kroimy nożem, kroimy ziemniaki w tę samą małą kostkę lub pocieramy. Ziemniaki sprawią, że nadzienie będzie bardziej soczyste, delikatniejsze. Dodaj ziemniaki do miski z mięsem mielonym. Ponownie dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny do miski z mielonym mięsem (nie można tego zrobić, jeśli jako nadzienie użyto tłustej wołowiny i wieprzowiny, nadzienie będzie tłuste i soczyste) i dodaj przyprawy przyprawy: sól, czarny pieprz do smaku. Szczególną cechą tradycyjnego dania jest użycie specjalnych przypraw do mięsa, popularnych w kuchni azjatyckiej. Są to Zira, kminek, czosnek, kolendra, bazylia. Jeśli podoba Ci się aromat tych przypraw, dodaj je do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli ciasto nie jest jeszcze gotowe, zaciśnij miskę z nadzieniem folią spożywczą i włóż do lodówki. Ale przez długi czas lepiej nie zostawiać takiego mięsa mielonego. Po pierwsze, zawarte w nim ziemniaki z czasem ciemnieją i sprawią, że kolor nadzienia nie będzie piękny, a po drugie zmniejszy się również soczystość nadzienia. Przechodzimy do gotowania manti. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy