skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Klasyczne mięso mielone na manti w Azji Środkowej i Kazachstanie jest wykonane z jagnięciny i tłuszczu z ogona, w Mongolii – z wołowiny, mięsa koziego, mięsa końskiego, wielbłąda. Ale ponieważ to danie jest obecnie popularne na całym świecie i używa się mielonej wołowiny, wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem różnych warzyw: dyni, cukinii, ziemniaków i kapusty.
Krok 2:
Postanowiłem zrobić manty wołowe, ale aby nadzienie było soczyste i smaczne, użyłem ziemniaków. Mięso można drobno posiekać nożem jak w tradycyjnym przepisie na manti lub zmielić w robocie kuchennym, przekręcić w maszynce do mięsa, co znacznie przyspieszy proces, ale nie pogorszy smaku nadzienia.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem lub posiekaj blenderem. Wyślij cebulę do miski z mięsem mielonym.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj i zmiel składniki łyżką lub czystymi rękami, aby cebula wypuściła sok i nadała mięsu swój smak.
Krok 5:
Ziemniaki myjemy, obieramy, a jeśli mięso kroimy nożem, kroimy ziemniaki w tę samą małą kostkę lub pocieramy. Ziemniaki sprawią, że nadzienie będzie bardziej soczyste, delikatniejsze. Dodaj ziemniaki do miski z mięsem mielonym. Ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Wlej olej roślinny do miski z mielonym mięsem (nie można tego zrobić, jeśli jako nadzienie użyto tłustej wołowiny i wieprzowiny, nadzienie będzie tłuste i soczyste) i dodaj przyprawy przyprawy: sól, czarny pieprz do smaku. Szczególną cechą tradycyjnego dania jest użycie specjalnych przypraw do mięsa, popularnych w kuchni azjatyckiej. Są to Zira, kminek, czosnek, kolendra, bazylia. Jeśli podoba Ci się aromat tych przypraw, dodaj je do smaku.
Krok 7:
Jeśli ciasto nie jest jeszcze gotowe, zaciśnij miskę z nadzieniem folią spożywczą i włóż do lodówki. Ale przez długi czas lepiej nie zostawiać takiego mięsa mielonego. Po pierwsze, zawarte w nim ziemniaki z czasem ciemnieją i sprawią, że kolor nadzienia nie będzie piękny, a po drugie zmniejszy się również soczystość nadzienia. Przechodzimy do gotowania manti. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g