skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ananasem i kurczakiem i serem czosnkowym? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Na porcję dla dwóch potrzebujemy: mała pierś z kurczaka, trzy lub cztery pierścienie ananasa w puszkach, kawałek sera około 100 gramów, dwa ząbki czosnku (jeden dla tych, którzy nie lubią ostrego smaku czosnku), majonez, przyprawy. Jeśli oczekuje się wielu gości, podwoj lub nawet potrój ilość składników.
Krok 2:
Wstępne przygotowanie jest wymagane tylko w przypadku filetów z kurczaka. Marynuj pierś z kurczaka przez kilka minut w ulubionych przyprawach (mam włoskie zioła i sól).
Krok 3:
Następnie usmaż pierś z kurczaka na odrobinie oleju roślinnego z obu stron. Niech smażona pierś ostygnie. Możesz po prostu ugotować filet z kurczaka w słonej wodzie, ale smażony kurczak jest znacznie smaczniejszy.
Krok 4:
Ugotowaną pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.
Krok 5:
Wyjmij kilka pierścieni ananasa ze słoika i delikatnie wyciśnij je z syropu, aby nie wytworzył nadmiaru wilgoci. Ananasa w puszce pokrój również w średniej wielkości kostkę.
Krok 6:
Bierzemy dowolny ulubiony ser, najważniejsze jest to, że jest twardy. Dobrze sprawdza się słony ser. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Możesz pokroić ser w drobną kostkę, smak sałatki stanie się nieco inny. Bardziej podoba mi się smak z tartym serem.
Krok 7:
Teraz zajmijmy się przygotowaniem sosu sałatkowego. Aby to zrobić, wymieszaj majonez z przyprawami (mam włoskie zioła, możesz wziąć zwykły czarny mielony pieprz), wyciśnij czosnek i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub gęstym niesłodzonym jogurtem.
Krok 8:
Połącz wszystkie przygotowane składniki na głębokim talerzu i dodaj sos czosnkowy. Delikatnie wymieszaj sałatkę. Usuń próbkę i, jeśli jest mało soli, sól do smaku.
Krok 9:
Serwujemy, dekorujemy zgodnie z życzeniem zielenią i podajemy do stołu. Świąteczną wersję sałatki można przygotować warstwami w pierścieniu do serwowania, dzięki czemu będzie wyglądać bardziej spektakularnie.
smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g