Sałatka kurczak ogórki pomidory

w lecie lekki, najzdrowszy, niesamowicie pyszny! Sałatka z kurczakiem, ogórkami i pomidorami przypadnie do gustu każdemu, kto dba o swoje odżywianie i sylwetkę. Jest niskokaloryczny, jasny, sycący kosztem kurczaka. Świetna opcja na szybkie śniadanie lub kolację!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 16 % 3 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka, ogórków i pomidorów? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Pomidory weź Cherry lub zwykłe, cebulę można użyć białej sałatki, czerwonej lub szalotki. Zamiast piersi z kurczaka można wziąć filet z indyka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotuj pierś z kurczaka. Napełnij go wodą, zagotuj na dużym ogniu, usuń powstałą pianę, lekko Posol wodę i pozostaw na umiarkowanym płomieniu na 20 minut. Następnie spuść wodę i ostudź mięso.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę. Opłucz ogórek, pomidory, cebulę i osusz serwetkami. Jeśli ogórek ma szorstką, uszkodzoną skórkę, lepiej ją odciąć. Do jasności gotowej sałatki użyłem pomidorów cherry w różnych kolorach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj sałatę w czystej wodzie. Każdy liść należy umyć osobno, aby pozbyć się piasku i resztek ziemi. Osusz liście ręcznikiem kuchennym lub serwetkami. Zielona sałata nie powinna mieć nadmiaru wilgoci. Zamiast sałaty dopuszczalne jest stosowanie innych liści, takich jak: sałata lodowa, szpinak, Romano, sałata Korn, Lollo Rossa lub mieszanie kilku rodzajów jednocześnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj liście rękami i włóż do salaterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój schłodzoną pierś z kurczaka na cienkie talerze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż kurczaka na sałacie. Następnie dodaj ogórek pokrojony w cienkie plasterki lub półkola.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pomidory koktajlowe na pół lub na ćwiartki. Bardzo małe pomidory można pozostawić w całości. Dodaj pomidory do sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna jest kolejka cebuli pokrojonej w cienkie krążki lub półpierścienie i startego twardego sera.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozprowadź równomiernie w cienkim strumieniu na całej sałatce oliwę z oliwek lub rafinowany olej roślinny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Skrop octem z czerwonego wina, dopraw solą do smaku i pieprzem mieloną papryką. Zamiast octu możesz użyć soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sałatka jest gotowa, podawaj, gdy wszystkie składniki są świeże.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tuż przed spożyciem dobrze wymieszaj sałatkę, w razie potrzeby posmakuj soli i dosolij.

smaczne, zdrowe, witaminowe! 

smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

Skórka, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie musi być cięta.




kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy