skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczaka, ogórków i pomidorów? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Pomidory weź Cherry lub zwykłe, cebulę można użyć białej sałatki, czerwonej lub szalotki. Zamiast piersi z kurczaka można wziąć filet z indyka.
Krok 2:
Najpierw ugotuj pierś z kurczaka. Napełnij go wodą, zagotuj na dużym ogniu, usuń powstałą pianę, lekko Posol wodę i pozostaw na umiarkowanym płomieniu na 20 minut. Następnie spuść wodę i ostudź mięso.
Krok 3:
Obierz cebulę. Opłucz ogórek, pomidory, cebulę i osusz serwetkami. Jeśli ogórek ma szorstką, uszkodzoną skórkę, lepiej ją odciąć. Do jasności gotowej sałatki użyłem pomidorów cherry w różnych kolorach.
Krok 4:
Umyj sałatę w czystej wodzie. Każdy liść należy umyć osobno, aby pozbyć się piasku i resztek ziemi. Osusz liście ręcznikiem kuchennym lub serwetkami. Zielona sałata nie powinna mieć nadmiaru wilgoci. Zamiast sałaty dopuszczalne jest stosowanie innych liści, takich jak: sałata lodowa, szpinak, Romano, sałata Korn, Lollo Rossa lub mieszanie kilku rodzajów jednocześnie.
Krok 5:
Posiekaj liście rękami i włóż do salaterki.
Krok 6:
Pokrój schłodzoną pierś z kurczaka na cienkie talerze.
Krok 7:
Ułóż kurczaka na sałacie. Następnie dodaj ogórek pokrojony w cienkie plasterki lub półkola.
Krok 8:
Pokrój pomidory koktajlowe na pół lub na ćwiartki. Bardzo małe pomidory można pozostawić w całości. Dodaj pomidory do sałatki.
Krok 9:
Następna jest kolejka cebuli pokrojonej w cienkie krążki lub półpierścienie i startego twardego sera.
Krok 10:
Rozprowadź równomiernie w cienkim strumieniu na całej sałatce oliwę z oliwek lub rafinowany olej roślinny.
Krok 11:
Skrop octem z czerwonego wina, dopraw solą do smaku i pieprzem mieloną papryką. Zamiast octu możesz użyć soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Krok 12:
Sałatka jest gotowa, podawaj, gdy wszystkie składniki są świeże.
Krok 13:
Tuż przed spożyciem dobrze wymieszaj sałatkę, w razie potrzeby posmakuj soli i dosolij.
smaczne, zdrowe, witaminowe!
smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
Skórka, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie musi być cięta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g