skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do grillowanego sera w bułce tartej potrzebujemy: kawałka sera, jajka, bułki tartej, suchego czosnku.
Krok 2:
Bułka tarta wymieszaj z suchym czosnkiem. Możesz dodać inne przyprawy do smaku. Na przykład papryka, suszone zioła prowansalskie.
Krok 3:
Pokrój ser w duże bloki o tym samym kształcie.
Krok 4:
Ubij jajko, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Zanurz kostki sera w ubitym jajku i dokładnie zwiń bułkę tartą. Ponownie zanurz kostki sera w jajku i ponownie zwiń bułkę tartą.
Krok 6:
Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż w nim ser na złoty kolor.
delikatny ser i przepyszna chrupiąca panierka-nie da się oderwać!
Grillowany ser będzie o wiele smaczniejszy, jeśli podasz go z jakimś sosem. Na przykład może to być sos słodko-kwaśny jagodowy: na bazie żurawiny, borówki brusznicy, czarnej lub czerwonej porzeczki. Świetną opcją jest keczup lub sos pomidorowy z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Zwykły majonez również się tutaj sprawdzi, ale jak dla mnie będzie zbyt tłusty.
bułka tarta może być używana w sklepie lub w domu. Aby to zrobić, wysusz biały chleb w piekarniku i zmiel w blenderze na małe okruchy.
mam zwykły ser gouda. Ale możesz użyć specjalnej mozzarelli do pizzy (nie tej w solance) lub suluguni.
pomimo faktu, że przyjazne spotkania pod talerzem serowym częściej kojarzą nam się z wieczorem, po południu lepiej powstrzymać się od sera w jakiejkolwiek formie. Produkty mleczne są lepiej wchłaniane rano, ponadto ser jest dość kaloryczny, a spożywanie go po obiedzie może prowadzić do nadwagi.
ale na śniadanie lepiej zostawić sobie kilka plasterków tego pysznego przysmaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g