Grillowany ser w bułce tartej

świetna gorąca przekąska z grillowanym serem do piwa. W mojej rodzinie piwo nie jest akceptowane. Mój mąż szczerze nie lubi piwa, ja też jestem wobec niego obojętny, ale kiedy jest ciekawa i smaczna przekąska, piwo idzie z hukiem. Tym razem zrobiłam grillowany ser. Lepiej podawać tę przekąskę od razu-dopóki ser nie stwardnieje i dobrze się rozciąga. To jest cała sól tej prostej, ale pysznej przekąski. Resztki przekąski można bezpiecznie podgrzać następnego dnia w kuchence mikrofalowej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 17 g
tłuszcze 54 % 35 g
węglowodany 20 % 13 g
430 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do grillowanego sera w bułce tartej potrzebujemy: kawałka sera, jajka, bułki tartej, suchego czosnku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bułka tarta wymieszaj z suchym czosnkiem. Możesz dodać inne przyprawy do smaku. Na przykład papryka, suszone zioła prowansalskie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ser w duże bloki o tym samym kształcie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz kostki sera w ubitym jajku i dokładnie zwiń bułkę tartą. Ponownie zanurz kostki sera w jajku i ponownie zwiń bułkę tartą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż w nim ser na złoty kolor.

delikatny ser i przepyszna chrupiąca panierka-nie da się oderwać!

Grillowany ser będzie o wiele smaczniejszy, jeśli podasz go z jakimś sosem. Na przykład może to być sos słodko-kwaśny jagodowy: na bazie żurawiny, borówki brusznicy, czarnej lub czerwonej porzeczki. Świetną opcją jest keczup lub sos pomidorowy z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Zwykły majonez również się tutaj sprawdzi, ale jak dla mnie będzie zbyt tłusty.

bułka tarta może być używana w sklepie lub w domu. Aby to zrobić, wysusz biały chleb w piekarniku i zmiel w blenderze na małe okruchy.

mam zwykły ser gouda. Ale możesz użyć specjalnej mozzarelli do pizzy (nie tej w solance) lub suluguni.

pomimo faktu, że przyjazne spotkania pod talerzem serowym częściej kojarzą nam się z wieczorem, po południu lepiej powstrzymać się od sera w jakiejkolwiek formie. Produkty mleczne są lepiej wchłaniane rano, ponadto ser jest dość kaloryczny, a spożywanie go po obiedzie może prowadzić do nadwagi.

ale na śniadanie lepiej zostawić sobie kilka plasterków tego pysznego przysmaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy