delikatne kruche ciasteczka z włoskim akcentem.

dziś proponuję zrobić niezrównane ciasteczka. To delikatne kruche ciastko z kremowym nadzieniem. Cytrusowe nuty nadają mu wyjątkowego uroku. Nie będzie obojętnych)). Z tych składników uzyskuje się 18 ciasteczek, ale znikają natychmiast)).
Olga Just FoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 37 % 26 g
węglowodany 53 % 37 g
403 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy od ciasta kruchego. Na początek przesiej 450 g mąki pszennej. Dodaj 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki wanilina, szczypta soli, 100 g cukru i 70 g skrobi kukurydzianej. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wysyłamy tam 180 g zmiękczonego masła i wcieramy ciasto w okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1 jajko i jedno białko i zagniataj ciasto. Przez długi czas nie ugniatamy takiego ciasta. Jeśli widzisz, że okazuje się suchy i nie zbiera się w kulkę, dodaj 1-2 łyżki. l zimna woda.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rezultatem jest miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Włóż do torby lub zawiń w folię spożywczą i wyślij do lodówki na 20-30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, wymieszaj 250 g mascarpone, 60 g cukru, 1,5 łyżeczki. skrobia kukurydziana, żółtko i skórka jednej średniej cytryny. Mascarpone można zastąpić kremem, dobrze tłustym twarogiem lub ricottą. Rezultatem jest dość gęsta masa, z którą będzie wtedy bardzo wygodnie pracować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół. Jedną część wysyłamy z powrotem do lodówki, a drugą zwijamy w warstwę o grubości około 3 mm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wycinamy przyszłe ciasteczka-koła o średnicy około 7-8 cm. W związku z tym-18 sztuk, ponieważ dla każdego potrzebujesz 2 takich kółek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby zebrać ciasteczka, rozłóż około 1 łyżeczki na jednym kółku. nadzienie, a następnie przykrywając drugim kółkiem, delikatnie dociskając krawędź palcami. Aby nadzienie nie wyciekło, a ciasteczka zachowały swój kształt, przechodzimy wzdłuż krawędzi widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przykryj blachę do pieczenia pergaminem i rozłóż ciasteczka. Mam 2 partie po 9 sztuk.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mój piekarnik pracuje w trybie & quot; dół-góra" bez konwekcji i ciasteczka pieczone przez 17 minut. Pamiętaj, aby skupić się na swoim piekarniku. Gotowe ciasteczka nie brązowieją, więc nie prześwietlaj ich w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po wyjęciu ciasteczek pozwól im ostygnąć i posyp cukrem pudrem. Delikatna krucha i kremowa uczta jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy