skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznijmy od ciasta kruchego. Na początek przesiej 450 g mąki pszennej. Dodaj 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki wanilina, szczypta soli, 100 g cukru i 70 g skrobi kukurydzianej. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki.
Krok 2:
Wysyłamy tam 180 g zmiękczonego masła i wcieramy ciasto w okruchy.
Krok 3:
Dodaj 1 jajko i jedno białko i zagniataj ciasto. Przez długi czas nie ugniatamy takiego ciasta. Jeśli widzisz, że okazuje się suchy i nie zbiera się w kulkę, dodaj 1-2 łyżki. l zimna woda.
Krok 4:
Rezultatem jest miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Włóż do torby lub zawiń w folię spożywczą i wyślij do lodówki na 20-30 minut.
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, wymieszaj 250 g mascarpone, 60 g cukru, 1,5 łyżeczki. skrobia kukurydziana, żółtko i skórka jednej średniej cytryny. Mascarpone można zastąpić kremem, dobrze tłustym twarogiem lub ricottą. Rezultatem jest dość gęsta masa, z którą będzie wtedy bardzo wygodnie pracować.
Krok 6:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół. Jedną część wysyłamy z powrotem do lodówki, a drugą zwijamy w warstwę o grubości około 3 mm.
Krok 7:
Następnie wycinamy przyszłe ciasteczka-koła o średnicy około 7-8 cm. W związku z tym-18 sztuk, ponieważ dla każdego potrzebujesz 2 takich kółek.
Krok 8:
Aby zebrać ciasteczka, rozłóż około 1 łyżeczki na jednym kółku. nadzienie, a następnie przykrywając drugim kółkiem, delikatnie dociskając krawędź palcami. Aby nadzienie nie wyciekło, a ciasteczka zachowały swój kształt, przechodzimy wzdłuż krawędzi widelcem.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przykryj blachę do pieczenia pergaminem i rozłóż ciasteczka. Mam 2 partie po 9 sztuk.
Krok 10:
Mój piekarnik pracuje w trybie & quot; dół-góra" bez konwekcji i ciasteczka pieczone przez 17 minut. Pamiętaj, aby skupić się na swoim piekarniku. Gotowe ciasteczka nie brązowieją, więc nie prześwietlaj ich w piekarniku.
Krok 11:
Po wyjęciu ciasteczek pozwól im ostygnąć i posyp cukrem pudrem. Delikatna krucha i kremowa uczta jest gotowa! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g