skład / składniki
metoda gotowania
jedną z głównych cech robienia bezglutenowego ciasta na pizzę jest jego prostota. Cały proces zajmie trochę czasu, ale minimum naczyń zostanie poplamione, a natychmiast po wysłaniu go do piekarnika możesz odpocząć, a nie zrobić ogólne sprzątanie kuchni.
w dużym pojemniku wymieszaj białka, lepiej je zdobyć wcześniej, idealnie w temperaturze pokojowej. Dodaj ocet jabłkowy, sól, cukier i połowę niezbędnego oleju roślinnego. Najczęściej stosuje się bezwonny słonecznik, ale w zależności od osobistych preferencji można wybrać kukurydzę, oliwę i inne, które wystarczą wyobraźni.
wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Pamiętamy o minimum naczyń i wysiłku, więc bierzemy tylko widelec lub trzepaczkę. W razie potrzeby możesz ubić mikserem, ale nie wpłynie to na efekt końcowy. Dodaj wodę, nie zimną, lekko ciepłą, aby dłoń była wygodna.
jeśli używasz własnej mąki, musisz dodać do niej ksantan. Suche drożdże mieszamy z mąką bezglutenową, a dopiero potem dodajemy suche składniki ciasta do mieszanki jajecznej. Lepiej dodać trochę łyżką lub przesiać przez sito. Pomoże to uniknąć grudek, a ciasto będzie trudne do uzyskania jednorodności. Ciągle mieszaj mieszaninę łyżką, aż stanie się jednorodna.
gotowe ciasto wcale nie przypomina klasycznej pizzy. Nie można go ugniatać rękami, a tym bardziej rozwałkować na cienką podstawę. Idealną konsystencją jest gęsta śmietana, nie rozprzestrzenia się, ale nie utrzymuje kształtu przez długi czas. W tym momencie możesz dodać trochę mąki lub wody, jeśli to konieczne.
dodaj resztę oleju roślinnego, wymieszaj i rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Kategorycznie nie zaleca się wykładania go papierem, beznadziejnie przyklei się do gotowego ciasta bez szans na usunięcie. W razie potrzeby możesz użyć silikonowej maty do pieczenia.
pokrywając ciasto folią, której wewnętrzną stronę smarujemy olejem, pozostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż zwiększy się objętość.
bezglutenowe ciasto do pizzy jest gotowe, pozostaje dodać wybrane nadzienie i cieszyć się bezpiecznym daniem dietetycznym. Wynikowe ciasto wystarczy na 2 pizze.
nawiasem mówiąc, ciasto piecze się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Gotowe ciasto jest twarde, ze złotą, lekko popękaną skórką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g