domowy kwas chlebowy na zakwasie z mąki żytniej
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować kwas chlebowy bez drożdży, najpierw musisz przygotować zakwas, zastąpi on drożdże. Gotujemy na parze mąkę żytnią, dodajemy tam rodzynki (nie umyte), przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu na kilka dni.
następnie wlej gotowy zakwas do pojemnika (szkło, emalia), napełnij wodą, dodaj bułkę tartą i cukier smażoną w piekarniku lub na patelni (bez oleju). Ciemny kolor kwasu chlebowego jest spowodowany smażeniem.
dodaj miętę i pozostaw na 4-5 dni. Filtrujemy, butelkujemy i chowamy w zimne miejsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g