domowy kwas chlebowy na zakwasie z mąki żytniej

domowy kwas chlebowy w upale to prawdziwe zbawienie! Ostatnio dużo mówi się o szkodliwości drożdży (zakupionych), przypisuje się im wiele szkodliwych skutków stosowania itp. Należy zauważyć, że drożdże pojawiły się u nas nie tak dawno temu, a wcześniej były bez nich. Dlaczego nie skorzystać z jeszcze nie utraconego doświadczenia i nie ugotować na przykład, kwas chlebowy bez drożdży. Natychmiast zastrzegam, że kwas chlebowy jest produktem fermentacji, a proces ten nie może obejść się bez drożdży. Ale może obejść się bez zakupu.
EVGENIUSZAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 14 g
65 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 8 D 15 min

aby przygotować kwas chlebowy bez drożdży, najpierw musisz przygotować zakwas, zastąpi on drożdże. Gotujemy na parze mąkę żytnią, dodajemy tam rodzynki (nie umyte), przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu na kilka dni.
następnie wlej gotowy zakwas do pojemnika (szkło, emalia), napełnij wodą, dodaj bułkę tartą i cukier smażoną w piekarniku lub na patelni (bez oleju). Ciemny kolor kwasu chlebowego jest spowodowany smażeniem.
dodaj miętę i pozostaw na 4-5 dni. Filtrujemy, butelkujemy i chowamy w zimne miejsce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy