whisky z alkoholem

Ekskluzywny alkohol! Nie jest trudno zrobić to w domu! Domowa whisky, której prawie nie da się odróżnić od prawdziwej. Dzięki prostej technologii możesz urozmaicić świąteczny stół elitarnym napojem, nie wydając na to dużo pieniędzy. Gwarantowany jest kolor od bursztynowego do złotego i doskonały smak!
arsikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
28 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 70 D

zasada robienia domowej whisky nie różni się zbytnio od innych napojów alkoholowych. Różnica polega na tym, że ten przepis wykorzystuje alkohol do 50%, idealny zakres 45-50%. Jeśli można było kupić tylko zbyt skoncentrowaną wersję, rozcieńczyć wodą, aż uzyskasz pożądaną proporcję.

niepowtarzalny kolor, aromat i smak napoju zapewnia napar z dębu. W przypadku domowej whisky najwygodniej jest używać kołków. Wybierając Drewno, preferowane jest to starsze, jeśli można rozpoznać ten parametr.

kołki dębowe wymagają obowiązkowego wstępnego przygotowania. To jeden z najtrudniejszych i najważniejszych etapów. Proces zapewni miękkość napoju, w przeciwnym razie smak może być zbyt ostry, a nawet nieprzyjemny.

na początek tniemy dębowe kołki na kostki o wymiarach 2x2 cm i długości nie większej niż 10 cm, powstałe wióry wkładamy do miski, napełniamy zimną wodą i moczymy przez jeden dzień. Co 6 godzin spuszczamy i zmieniamy wodę na nową, zawsze zimną.

po dniu rozcieńczamy sodę w 5 litrach czystej, zimnej wody. Spuszczamy zużytą wodę z drewna i napełniamy wióry roztworem sody. Pozostaw na kolejne 6 godzin.

po upływie czasu spuść wodę, dobrze spłucz drewniane klocki bieżącą wodą i włóż do rondla. Napełnij zimną wodą, aby pokryła drzewo o 5 cm i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Jeśli woda wyparuje w procesie, dodaj.

odsączamy powstały bulion, myjemy kostki i układamy do wyschnięcia na otwartym słońcu w ciągu dnia. Następnie zawijamy kostki w kilka warstw folii, wysyłamy do piekarnika na 160 stopni i smażymy przez 2 godziny.

wyjmujemy wióry dębowe z piekarnika, rozkładamy folię, pozwalamy trochę ostygnąć. Zwęglamy każdy kawałek na palniku kuchenki gazowej na złoty kolor i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie drewno można wykorzystać do produkcji whisky.

włóż zrębki do szklanego słoika lub butelki, dodaj syrop glukozowy (możesz go zastąpić cukrem), wlej alkohol i szczelnie zamknij pokrywkę. Wysyłamy butelkę w ciemne miejsce do zaparzenia. Po tygodniu zaczynamy sprawdzać smak i aromat whisky co 4 dni. Po osiągnięciu idealnego smaku (może to zająć od 2 do 7 miesięcy) wlej napój do innej butelki, z wyłączeniem drewna i przechowuj w chłodnym miejscu. Whisky jest gotowa do picia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g
  • Kora dębu - 0   kcal/100g

Podobne przepisy