Nalewka z morwy

aromatyczny i słodki napój alkoholowy z jagód. Nalewka z morwy-słodka, o przyjemnym smaku, bardzo aromatyczna. Gotowanie nie jest trudne i można je przechowywać przez trzy lata. Morwa do tego napoju lepiej jest wziąć ciemną i dojrzałą.
TashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 32 g
201 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 14 D 30 min

1. Sortujemy i myjemy jagody, po czym ugniatamy je i przenosimy do szklanego pojemnika.

2. Przygotuj syrop: podgrzej wodę, wlej do niej cukier i mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Gotuj przez 3 minuty, a następnie ostudź syrop.

3. Schłodzony syrop wysyłamy do jagód.

4. Wlej wódkę, wymieszaj.

5. Pokrywamy pojemnik pokrywką i usuwamy w ciemności na dwa tygodnie.

6. Czekamy, potrząsając przyszłą nalewką raz dziennie.

7. Gotowa nalewka jest dwukrotnie filtrowana przez gazę, złożoną kilka razy.

8. Wlać nalewkę do butelki, szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu.

nalewka jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Morwa - 52   kcal/100g

Podobne przepisy