Udon z krewetkami i warzywami

Przygotuj pyszne danie w stylu azjatyckim na obiad! Udon z krewetkami i warzywami to danie o orientalnym smaku, popularne w krajach azjatyckich. Gotowanie nie jest trudne, najważniejsze jest wcześniejsze przygotowanie wszystkich niezbędnych składników potrawy. Danie uzyskuje się z bogatym smakiem owoców morza, a różnorodne dodatki sprawiają, że smak gotowego dania jest jeszcze jaśniejszy i bardziej kolorowy.
MarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 64 % 23 g
143 kcal
IG: 17 / 78 / 4

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

przygotowujemy niezbędne produkty:

- umyj i osusz zieloną zieloną fasolkę ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój ją na długie kawałki - około 5 cm długości. Możesz je zrobić i mniej długo-skupiamy się na własnym guście;

- korzeń imbiru myjemy, obieramy, a następnie drobno siekamy;

- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie drobno posiekaj nożem;

- umyj i osusz zieloną cebulę papierową serwetką, a następnie pokrój ją cienko (w razie potrzeby możesz zostawić trochę cebuli do dekoracji gotowego dania);

- dokładnie umyj marchewki, obierz je,a następnie pokrój na pół wzdłuż. Następnie pokrój każdą połowę marchewki cienko na talerze.

wszystko jest przygotowane, a teraz możesz gotować bezpośrednio samo danie. Aby to zrobić, umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny, podgrzej go i włóż do niego posiekaną fasolę. Gotuj przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie fasola stanie się trochę papkowata. Dodaj marchewki, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty. Posyp fasolę i marchewkę solą i czarnym pieprzem.

podczas gotowania warzyw wymieszaj sos sojowy, bulion i granulowany cukier w małym pojemniku. Mieszaj, aż kryształy zostaną jednorodne i całkowicie rozpuszczone.

umyj krewetki pod bieżącą wodą, osusz je ręcznikami papierowymi, osuszając nadmiar wilgoci. Następnie rozprowadzamy je na patelni do warzyw. Dodaj posiekaną zieloną cebulę i posiekany czosnek i imbir. Gotuj, mieszając, przez 1-2 minuty - prawie do całkowitego ugotowania krewetek. Posyp wszystko ponownie odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu.

wlej mieszaninę sosu sojowego i bulionu na patelnię, wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty. Następnie włóż makaron na patelnię i gotuj, często mieszając, przez 3-4 minuty. Jeśli nagle nie ma wystarczającej ilości płynu, możesz dodać trochę więcej wody. Jeśli makaron nie jest ugotowany po określonym czasie, zwiększamy czas gotowania o 1-2 minuty. Ponownie doprawiamy wszystko odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu. Na tym etapie wskazane jest skosztowanie potrawy i dostosowanie ilości soli.

danie jest gotowe-pozostaje tylko ułożyć je na porcjowanych talerzach.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g

Podobne przepisy