ciastka z ciasteczkami na patelni

wypróbuj te obfite rumiane paszteciki ze zdrowym nadzieniem! Ciastka z ciasteczkami na patelni to proste, przytulne i bardzo smaczne danie dla całej rodziny. Przygotowanie jest szalenie łatwe, zwłaszcza jeśli miałeś już do czynienia z ciastem drożdżowym. Takie ciasta są bardzo lubiane przez dzieci, które czasami są bardzo trudne do karmienia tak cennym i przydatnym produktem jak wątroba. W tym przepisie nadzienie z wątroby wieprzowej, ale można również użyć wołowiny lub kurczaka.
MarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 37 % 18 g
węglowodany 45 % 22 g
276 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

przygotuj ciasto drożdżowe na paszteciki. Aby to zrobić, wlej połowę porcji wody do miski, wstępnie podgrzanej do 35 stopni Celsjusza. Następnie rozpuszczamy suche szybko działające drożdże w tej wodzie. Dodaj trochę soli i cukru.

przesiej mąkę do osobnego pojemnika przez drobne sito, oczyszczając ją w ten sposób ze szkodliwych zanieczyszczeń i jednocześnie nasycając tlenem. Następnie robimy małe zagłębienie w mące i wlewamy mieszaninę drożdży na środek. Dodaj pozostałą ciepłą wodę i ugniataj elastyczne, elastyczne ciasto rękami, które nie przykleja się do rąk. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i pozostaw na około 20-30 minut w spokoju.

podczas gdy ciasto "odpoczywa", zajmijmy się nadzieniem do ciast. Aby to zrobić, najpierw kilkakrotnie napełnij wątrobę wieprzową czystą wodą, dokładnie ją spłucz, usuń niejadalne żyły i filmy. Następnie kroimy wątrobę na duże kawałki i siekamy przez maszynkę do mięsa lub za pomocą blendera.

obierz cebulę, umyj i pokrój w drobną kostkę.

wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj posiekaną wątrobę, smaż wszystko razem na średnim ogniu przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź zawartość.

po "wypoczęciu" ciasta ponownie wymieszaj i podziel na identyczne kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do płaskiego ciasta. Na środku tego ciasta kładziemy nadzienie z wątroby i mocno przyklejamy końce ciasta.

wlej wystarczającą ilość oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Gdy tylko olej się rozgrzeje, zanurzamy w nim uformowane placki i smażymy je na brązowo z każdej strony. Smażone placki układamy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.

podawaj smażone na patelni placki z nadzieniem z wątroby od razu na stół!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy