skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj ciasto drożdżowe na paszteciki. Aby to zrobić, wlej połowę porcji wody do miski, wstępnie podgrzanej do 35 stopni Celsjusza. Następnie rozpuszczamy suche szybko działające drożdże w tej wodzie. Dodaj trochę soli i cukru.
przesiej mąkę do osobnego pojemnika przez drobne sito, oczyszczając ją w ten sposób ze szkodliwych zanieczyszczeń i jednocześnie nasycając tlenem. Następnie robimy małe zagłębienie w mące i wlewamy mieszaninę drożdży na środek. Dodaj pozostałą ciepłą wodę i ugniataj elastyczne, elastyczne ciasto rękami, które nie przykleja się do rąk. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i pozostaw na około 20-30 minut w spokoju.
podczas gdy ciasto "odpoczywa", zajmijmy się nadzieniem do ciast. Aby to zrobić, najpierw kilkakrotnie napełnij wątrobę wieprzową czystą wodą, dokładnie ją spłucz, usuń niejadalne żyły i filmy. Następnie kroimy wątrobę na duże kawałki i siekamy przez maszynkę do mięsa lub za pomocą blendera.
obierz cebulę, umyj i pokrój w drobną kostkę.
wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj posiekaną wątrobę, smaż wszystko razem na średnim ogniu przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź zawartość.
po "wypoczęciu" ciasta ponownie wymieszaj i podziel na identyczne kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do płaskiego ciasta. Na środku tego ciasta kładziemy nadzienie z wątroby i mocno przyklejamy końce ciasta.
wlej wystarczającą ilość oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Gdy tylko olej się rozgrzeje, zanurzamy w nim uformowane placki i smażymy je na brązowo z każdej strony. Smażone placki układamy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.
podawaj smażone na patelni placki z nadzieniem z wątroby od razu na stół!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g