skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj niezbędne składniki:
- cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę;
- szynkę kroimy w cienkie paski;
- zetrzyj ser na grubej tarce;
- szczypiorek umyć, posiekać ostrym nożem;
- mój pomidor, pokrój w pierścienie.
2. Smaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, aż będą przezroczyste, zajmie to około 8 minut, a następnie dodaj sos pomidorowy i posiekaną zieloną cebulę na patelnię. Doprawiamy składniki solą i pieprzem, wzbogacamy pikantnymi włoskimi ziołami, dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
3. W osobnym rondlu na małym ogniu rozpuść masło, następnie wlej mąkę, wymieszaj trzepaczką, gotuj, aż mąka będzie lekko złocista, a następnie wlej mleko cienkim strumieniem. Cały czas ubijamy masę ręczną trzepaczką, aby sos był jednorodny i gładki, bez grudek. Gdy sos się zagotuje, sól i pieprz do smaku, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, gotuj mieszając przez 10 minut.
4. Zbieramy lasagne: w żaroodpornej formie rozprowadzamy trochę sosu beszamelowego, kładziemy na nim arkusze lasagne, następnie rozprowadzamy połowę sosu pomidorowego, posypujemy szynką, a następnie serem (bierzemy 1/3 części). Powtarzamy warstwy ponownie w tej samej kolejności, smarujemy powierzchnię sosem beszamelowym.
5. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 25 minut, po czym wyjmujemy lasagne, układamy koła pomidorów na powierzchni, posypujemy pozostałym serem, wracamy do piekarnika na 10 minut.
nie spieszymy się z cięciem gotowej lasagne, odstawiamy na chwilę, około 15 minut. Po określonym czasie będzie miał czas na związanie, a kawałki nie rozpadną się podczas krojenia.
jedz z przyjemnością, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g